Factoring

Factoring

Factoring är det vanligaste samlingsbegreppet för att beskriva tjänsterna fakturaköp och fakturabelåning. Båda tjänsterna säkerställer att du och ditt företag på ett snabbt och säkert sätt får ersättning för fakturan, samma dag du skickar in den till oss. Factoring gör helt enkelt att du kan förbättra företagets förmåga att snabbt kunna betala utan att behöva gå till banken för att låna pengar.

På Prioritet Finans har vi jobbat med factoring i över 40 år och hjälper dagligen över 6000 företag med att förbättra sin likviditet. Alla våra kunder har en sak gemensamt. De vet att vi gör allt för att de ska få betalt direkt, eller samma dag för den inskickade fakturan.

Vill du ha mer information om fakturaköp? Fyll i dina uppgifter och skicka in formuläret nedan, så kontaktar vi dig så snabbt vi kan.

Därför väljer våra kunder oss på Prioritet Finans

Pengar direkt

Sälj eller belåna dina fakturor till oss och få betalt samma dag. Vi köper över 98% av alla fakturor.

Vi tar kreditrisken

Vi minimerar din risk att du ska förlora pengar om din kund går i konkurs. Vi sköter all administration så att du spar tid.

Vårdar dina kundrelationer

Utan telefonköer bemöter vi dina kunder som om de vore våra egna.

Egna finansiella muskler

Vi är inte en bank, därför kan vi ge långsiktiga löften.

Kontakta våra rådgivare

Har du funderingar kring factoring och hur vi kan hjälpa ditt företag att bli bättre på finansiering, är du varmt välkommen att kontakta någon av våra finansiella rådgivare på telefon eller e-post för mer information.

Jonas Lundh

Jonas Lundh

Finansiell rådgivare

Skicka e-post

0708289377

Linkedin

Väst

Svenska & Engelska

Bernt Wallström

Bernt Wallström

Finansiell rådgivare

Skicka e-post

0702240724

Linkedin

Norr

Svenska & Engelska

Elias Aldrin

Elias Aldrin

Finansiell rådgivare

Skicka e-post

0730354555

Linkedin

Öst

Svenska & Engelska

Annika Hedman

Annika Hedman

Finansiell rådgivare

Skicka e-post

0708116167

Linkedin

Öst

Svenska, engelska, serbiska & kroatiska

Olle Hellman

Olle Hellman

Finansiell rådgivare

Skicka e-post

0702381678

Linkedin

Väst

Svenska & Engelska

Stefan Jonsson

Stefan Jonsson

Finansiell rådgivare

Skicka e-post

0708123500

Linkedin

Öst

Svenska & Engelska

Carry Takki

Carry Takki

Finansiell rådgivare

Skicka e-post

0708139505

Linkedin

Väst

Svenska & Engelska

Jessica Kemppainen

Jessica Kemppainen

Finansiell rådgivare

Skicka e-post

0761284820

Linkedin

Öst

Svenska & Engelska

Factoring

På denna sida hittar du:

 • Därför väljer våra kunder oss på Prioritet Finans
 • Våra rådgivare

 • Varför välja oss på Prioritet Finans?

 • Tömmer dina kunders kredittider ditt bankkonto?

 • Vilka olika typer av factoring finns det? 

  1. Factoring utan regress – vad är det?

  2. Factoring med regress – vad är det?

  3. Fakturaköp

  4. Fakturabelåning

 • Fördelar med factoring för dig som företagare

  1. Förbättra likviditeten – snabbt och enkelt

  2. Mindre administration med fakturorna

  3. Välj vad du vill få betalt för direkt

 • En av våra kunder

 • Vanliga frågor och svar om factoring

  1. Vad betyder begreppet factoring?

  2. Hur mycket kostar factoring?

  3. Hur går fakturaköp till?

  4. Vad är regress?

Varför välja oss på Prioritet Finans?

Prioritet Finans ska inte förväxlas med en bank, men vi har ett eget starkt kapital och köper varje år fakturor från företag för cirka 14 miljarder kronor. Oavsett tuffare tider, kommer vi alltid frigöra kapital för dig. Vi jobbar nära din verksamhet och är på så sätt alltid tillgängliga för att på ett effektivt sätt kunna hantera vårt gemensamma intresse – din likviditet.

Tömmer dina kunders kredittider ditt bankkonto?

Har dina kunder kredittider på 30 dagar eller mer? Har du på pappret ett lönsamt företag, men har ändå svårt att betala dina leverantörsfakturor och anställdas löner? Har du stundtals eller ofta likviditetsproblem? Allt kan du lösa med vår factoringtjänst.

Vi köper och betalar fakturan samma dag istället för att du behöver vänta på betalning. Vi finns här som en stark samarbetspartner som direkt kan förbättra din likviditet, vilket även ökar dina affärsmöjligheter och reducerar dina ekonomiska risker.

Vilka olika typer av factoring finns det? 

När man pratar om factoring, menar man fakturaköp med eller utan regress. Vi försöker göra det så enkelt som möjligt för dig genom att fortsätta använda oss av de två svenska begreppen fakturabelåning och fakturaköp.

Factoring utan regress – vad är det?

Factoring innebär att företag väljer att sälja sina fakturor till ett finansbolag för att säkerställa sin likviditet, samt för att nå en ökad eller bibehållen lönsamhet. Den vanligast förekommande formen av factoring sker utan regress och kallas fakturaköp. Här tar vi över hela företagets kreditrisk, vilket minimerar den ekonomiska risken vid kundförluster på grund av konkurs.

Factoring med regress – vad är det?

Väljer du och ditt företag att istället sälja fakturan med regress kallas det fakturabelåning, eller en form av fakturaköp. Detta betyder att företaget måste köpa tillbaka fakturan från oss om kunden, en tid efter förfallodag, valt att inte betala fakturan. Oavsett tjänst väljer du själv hos oss, vilka av fakturorna som är aktuella – en ensam faktura eller alla. Valet är ditt, läs mer om hur factoring fungerar tillsammans med Prioritet Finans i denna artikel.

Fakturaköp

Många förknippar factoring med fakturaköp. Det innebär att vi som finansbolag köper enstaka eller alla dina fakturor som ditt företag har. Hur många fakturor du säljer, väljer du helt själv. Vad är då egentligen skillnaden på factoring med eller utan regress?

Om du väljer att sälja fakturan med regress, betyder det att du förbinder dig till att köpa tillbaka fakturan av oss efter ett visst antal dagar om det skulle vara så att din kund inte betalar. Om du säljer utan regress, tar vi på oss risken för utebliven betalning – hela kreditrisken ligger alltså hos oss.

Fakturabelåning

En annan typ av factoringtjänst är fakturabelåning. Fakturabelåning innebär att företaget intecknar sina fakturor hos oss som säkerhet för vår utbetalning. Fakturan fungerar alltså som en form av pant eller säkerhet för vårt lån och utbetalning. Vid fakturabelåning tar vi med andra ord inte på oss kreditrisken. När företaget belånar sina fakturor, innebär det att pengarna ofta frigörs redan samma bankdag. Tillsammans frigör vi mycket tid genom minskad administration och ökad trygghet.

Vill du veta mer om factoring? I nedanstående avsnitt fördjupar vi oss i ämnet factoring. Här reder vi ut vad factoring innebär, hur det funkar, vad det kostar, vad factoring med regress och factoring utan regress betyder, samt fakturabelåning är. Läs mer:

Fördelar med factoring för dig som företagare

Förbättra likviditeten – snabbt och enkelt

I de allra flesta branscher är det så att dina leverantörsfakturor och kundfakturor har olika betalningsvillkor. Det betyder att du måste betala dina leverantörer, samt löner till anställda, innan du får betalt för företagets sålda tjänster eller produkter. Genom att använda dig av vår factoringtjänst frigör du ditt kapital och tar direkt bort obalanser på ditt bankkonto.

Factoring är den ultimata lösningen för dig som är i behov av likvida medel och inte kan eller vill vänta på dina kunders betalning av dina fakturor. När du använder någon av våra tjänster, innebär det att företaget oftast får betalt av oss samma dag eller absolut senast nästa påföljande bankdag.

Mindre administration med fakturorna

Från det att ditt företag har ingått partnerskap med oss på Prioritet Finans, är det vi som sköter all administrativ hantering av dina kundfakturor. Vi svarar på dina kunders frågor, bevakar din betalning och skickar även eventuella påminnelser. Om det behövs och önskas, skickar vi dessutom inkassokrav. Alla händelser kan du följa i realtid genom att logga in på Mina sidor.

Välj de fakturor du vill få betalt för direkt

Som kund hos oss på Prioritet Finans har du möjligheten att fritt styra över hur många fakturor företaget vill sälja eller belåna. Somliga månader kanske behovet av pengar in till företaget är större än andra. Då kan du enkelt ta beslutet att sälja en större andel av dina fakturor. Andra månader ser likviditeten bättre ut, vilket innebär att du då kan välja att sälja färre, eller helt ta en paus.

Kontakta mig

Fyll i dina uppgifter och skicka in formuläret nedan så kontaktar vi dig så snabbt vi kan.


  Agree to policies

  Genom att välja detta godkänner du behandligen av dina personuppgifter samt dataskyddspolicyn.

  Vanliga frågor om factoring

  Factoring innebär att ett företag säljer eller belånar sina fakturor till ett factoringbolag för säkerställd likviditet och för att nå ökad eller bibehållen lönsamhet. Detta betyder att ett företag genom att sälja eller belåna sina fakturor kan få betalt direkt av factoringbolaget och inte behöver vänta på pengarna från kunden. Beroende på ditt företags situation och vilka dina kunder är, kan du välja factoring med regress eller factoring utan regress.

  Factoringföretaget tar ut en procentavgift på fakturabeloppet som kan variera från fall till fall, men ligger ofta på 2-5 procent. Detta för att kunna täcka företagets kostnader som administration, refinansiering samt företagets egna kostnader i samband med fakturering.

  Med regressrätt menas att någon som har betalat någon annans skuld, har rätten att återkräva denna betalning från den som från början var betalningsskyldig. Regressrätt bedöms från fall till fall och kan grunda sig på olika saker beroende på hur avtalet mellan factoringbolaget och ditt företag ser ut.