Företagslån

Företagslån med snabba lånebesked & utbetalningar

Med vårt företagslån kan du fortsätta utveckla ditt företag och öka lönsamheten. Saknar du pengar till nya projekt och investeringar? Vi är beredda att hjälpa dig. Hos oss får du snabbt ett besked om ditt företagslån beviljats. Lånebeskedet lämnas inom 24 timmar. Klicka här för att ansöka om ett företagslån – ansökan öppnas upp i ett nytt fönster och tar endast några minuter att göra.

Nystartade företag skiljer sig från ett etablerat företag, låt behovet för just din verksamhet styra ditt lånebelopp. Genom vår typ av företagslån kan du snabbt finansiera ett affärsläge, en affärsidé, utöka produktionskapaciteten eller ta fram nya produkter. Kontakta oss så tar vi tillsammans med dig fram rätt företagslån anpassat efter dina möjligheter och affärsläge.

* Ansökan är gratis och är inte bindande

Därför väljer våra kunder oss på Prioritet Finans

Pengar direkt

Sälj eller belåna dina fakturor till oss och få betalt samma dag. Vi köper över 98% av alla fakturor.

Vi tar kreditrisken

Vi minimerar din risk att du ska förlora pengar om din kund går i konkurs. Vi sköter all administration så att du spar tid.

Vårdar dina kundrelationer

Utan telefonköer bemöter vi dina kunder som om de vore våra egna.

Egna finansiella muskler

Vi är inte en bank, därför kan vi ge långsiktiga löften.

Våra rådgivare

Har du funderingar är du välkommen att kontakta någon av våra finansiella rådgivare.

Jonas Lundh

Jonas Lundh

Finansiell rådgivare

Skicka e-post

0708289377

Linkedin

Väst

Svenska & Engelska

Bernt Wallström

Bernt Wallström

Finansiell rådgivare

Skicka e-post

0702240724

Linkedin

Norr

Svenska & Engelska

Elias Aldrin

Elias Aldrin

Finansiell rådgivare

Skicka e-post

0730354555

Linkedin

Öst

Svenska & Engelska

Annika Hedman

Annika Hedman

Finansiell rådgivare

Skicka e-post

0708116167

Linkedin

Öst

Svenska, engelska, serbiska & kroatiska

Olle Hellman

Olle Hellman

Finansiell rådgivare

Skicka e-post

0702381678

Linkedin

Väst

Svenska & Engelska

Stefan Jonsson

Stefan Jonsson

Finansiell rådgivare

Skicka e-post

0708123500

Linkedin

Öst

Svenska & Engelska

Carry Takki

Carry Takki

Finansiell rådgivare

Skicka e-post

0708139505

Linkedin

Väst

Svenska & Engelska

Jessica Kemppainen

Jessica Kemppainen

Finansiell rådgivare

Skicka e-post

0761284820

Linkedin

Öst

Svenska & Engelska

Företagslån

Företagslån och företagsfinansiering

Via vårt företagslån kan du möjliggöra nya affärer, satsa på nya projekt och utveckla ditt företag. Du kanske behöver låna pengar till en order eller lägga bud på ett jobb du vill utföra. Ibland kopplas nya stora affärer ihop med snabba kapitalbesked  om nödvändiga investeringar. Vi har specialiserat oss på just dessa typer av lån som också kräver snabba besked. Inte sällan är våra snabba företagslån en vinnare jämfört bankernas segdragna kreditkommittéer. Vi tittar på dina förutsättningar, risker och möjligheter för att du får chansen till en god investering för ditt företag. 

Företagslån och företagsfinansiering

Via vårt företagslån kan du möjliggöra nya affärer, satsa på nya projekt och utveckla ditt företag. Du kanske behöver låna pengar till en order eller lägga bud på ett jobb du vill utföra. Ibland kopplas nya stora affärer ihop med snabba kapitalbesked om nödvändiga investeringar. Vi har specialiserat oss på just dessa typer av lån till företag som också kräver snabba besked. Inte sällan är våra snabba företagslån en vinnare jämfört med andra banker och långivare på grund av deras segdragna kreditkommittéer. Vi tittar på ditt företags förutsättningar att få lån, risker och möjligheter för att du skall få chansen till en god investering för ditt företag. 

Därför ska du välja företagslån från Prioritet Finans?

Vi vet att varje företag är unikt och att du/ni som driver företaget har erfarenheter, historik och visioner.  Med den vetskapen gör vi alltid en individuell bedömning av varje ansökan manuellt och letar alltid efter anledningar att bevilja lånet. Med rätt risk ska det vara enkelt att låna pengar hos oss på Prioritet Finans. Vår effektiva organisation, med korta beslutsvägar samt erfarna medarbetare gör att ett beslut om lån med pengar på kontot är klart inom 24 timmar. Brist på likviditet ska aldrig hindra dig från att göra en bra affär. När du fyller i en intresseanmälan för att ansöka om lån hos oss förbinder du dig inte till någonting.

Vanliga frågor och svar om våra företagslån

Nedan hittar du våra vanligaste frågor och svar om våra företagslån. Vill du ha personlig direktkontakt när du vill låna pengar till ditt företag är du varmt välkommen att kontakta någon av våra rådgivare klicka på länken för kontaktuppgifter där hittar du deras direkttelefonnummer och e-post.

Låna pengar till ditt företag ska inte vara krångligt och svårt.

För vem passar våra företagslån?

När ditt bolag vill möjliggöra tillväxt,  investera i produktutveckling eller helt enkelt fått en snabb möjlighet till en kort- eller långsiktigt bra affär. Invig oss i dina affärsplaner så hjälper vi dig att se över dina risker samt möjligheter och anpassar villkoren för rätt typ av lån efter dina förutsättningar och ditt affärsläge.

Om jag inte vill ta ett företagslån, men behöver finansiering – kan ni hjälpa mig?

Med hjälp av våra Factoringtjänster kan du med hjälp av fakturaköp eller fakturabelåning få betalt för dina fakturor samma dag du utfärdar och säljer dem till oss skickat in dem till dina kunder. Båda tjänsterna gör att dina fakturor, oavsett kredittid, snabbt och säkert betalas samma dag de kommer in till oss.

Vi på Prioritet Finans har jobbat med factoring i över 40 år och hjälper årligen över 6000 företag till förbättrad likviditet. Våra medarbetare är specialister och garanter för att just dina fakturor köps med direkt utbetalning till dig. Vi hjälper dig gärna, vänligen kontakta någon av våra rådgivare för att komma igång. Klicka på länken för kontaktuppgifter.

Vad kostar det att ha ett företagslån hos er på Prioritet Finans?

Vi tittar på dina förutsättningar och bedömer varje ansökan individuellt och manuellt du får sedan en offert samma dag du ansöker. Vår prissättning är tydlig och består av en fast avgift – inget annat

Hur får jag ett företagslån?

Via vår hemsida skapar du enkelt din låneansökan som vi behandlar redan samma dag. Du får snabbt en offert av oss att ta ställning till och information runt allt ditt företag behöver veta. Välkommen till att ansöka om ditt företagslån klicka på länken ansökan om företagslån.

Vem kan ta ett företagslån hos oss på Prioritet Finans

Våra företagslån är utformade för dig som driver kommanditbolag, handelsbolag, enskild firma eller aktiebolag.

Måste jag amortera på mitt företagslån?

Nej, våra företagslån är avsedda för en kortare period och på dessa behöver du inte amortera, istället betalar du tillbaka hela lånet när löptiden går ut. Våra företagslån är anpassade för dig som behöver ett kortsiktigt företagslån utan dolda avgifter med möjlighet att betala tillbaka inom 12 månader.

Hur mycket kan jag som småföretagare låna till mitt bolag?

Hos oss kan ditt företag låna mellan 50 000 – 500 000 kr. Lånet är räntefritt i max 12 månader. Vi har valt att kalla dessa lån situationslån med en fast avgift baserad på dina lämnade uppgifter. 

Hela lånemodellen bygger snabb utbetalning anpassad till den situation som passar ditt företag. Om du behöver låna över 2 miljoner kronor, gör en ansökan så kommer du få ett svar.

Kan jag ta ett företagslån utan personlig borgen?

Nej, hos oss är en förutsättning att man går i personlig borgen. Detta eftersom lånen ofta är kopplade till en affärsrisk, även att det också finns en stark affärsmöjlighet.

Kan jag få ett företagslån om jag har en enskild firma, kommanditbolag eller handelsbolag?

Vi har utformat våra företagslån på det sättet så att du som driver kommanditbolag, handelsbolag eller enskild firma givetvis skall få samma chans till ett lån som ett aktiebolag har

Hur snabbt betalas era företagslån ut?

Efter du skickat in din ansökan kommer vi att gå igenom din ansökan, antingen får du ditt företagslån beviljat direkt eller också kontaktar vi dig.  Så fort du sedan tackat ja och signerat låneavtalet betalas dina pengar ut. Oftast får du pengarna – oftast inom 24 timmar.

Kan jag få ett företagslån trots en tidigare betalningsanmärkning?

Alla kan ha fått en betalningsanmärkning, anledningarna kan vara många. Givetvis är det aldrig bra att ha en anmärkning, men samtidigt går det fort att missa en betalning eller få temporära problem med sin ekonomi. Snarare än att se tillbaka på vad som hände för 5 år sen, ser vi mer på nuläget och hur det ser ut framåt för dig och ditt företag som låntagare, när du ansöker om ett företagslån hos oss.

Hur snabbt måste jag betala tillbaka företagslånet?

Våra företagslån är mer att se som ett tillfälligt lån anpassat till situationen och affärsmöjligheterna med full återbetalning inom 12 månader.

Kan jag låna pengar till ett nystartat företag?

Ja, hos oss på Prioritet Finans kan du med nystartat företag få ditt första företagslån. Det du skall ha med dig är att våra lån är kortsiktiga som situationsanpassats för specifika affärsmöjligheter – allt för att likviditetsbrist inte skall stoppa en god affär.

Vilka krav har ni som långivare vid företagslån?

Vi vill ha koll på din totala omsättning, men också se hur företagets trend ser ut. Ett plus är om du haft igång verksamheten och försäljningen i minst 6 månader. Ett ytterligare krav är att alla ägare ska vara bosatta i Sverige

Kan man ta ett företagslån utan säkerhet?

Nej, hos oss på Prioritet Finans så är våra lån kopplade till en affärsmöjlighet och en risk. Det är därför det inte går att ta ett företagslån utan säkerhet hos oss. Det ser i stort sett likadant ut bland alla banker och långivare.

Vad är personlig borgen?

Nedan hittar du våra vanligaste och viktigaste frågor och svar om borgen.

För att företagslån eller factoring krävs ett borgensåtagande. Är borgensåtagandet personligt måste de personer som borgat betala tillbaka lånet om företaget inte själv klarar återbetalningen.

Det är vanligt att följande frågor dyker upp bland företagare när det ställs ett krav på ett borgensåtagande, så därför vi samlat ihop de viktigaste frågorna och försökt svara på dessa på ett begripligt och enkelt sätt så att vem som helst ska kunna förstå.

Vilka företagsformer krävs på borgen?

Du som driver enskild näringsverksamhet via enskild firma räknas inte som juridisk person. Istället räknas firman som fysisk person och ditt personnummer som organisationsnummer. Därför ansvarar du som företagare privatperson för företagets förpliktelser och därför krävs oftast inte ditt borgensåtagande

 

I ett handelsbolag är bolagsmännen alltid solidariskt och personligt ansvariga gentemot utomstående och det kan aldrig avtalas bort. Det personliga ansvaret förpliktigar att bolagsmännen ansvarar med sin privata ekonomi för företagets skulder och ingångna avtal. Även här är inte alltid ett borgensåtagande nödvändigt.

 

I ett kommanditbolag förekommer två olika typer av ägarform. Den ena typen där ägaren har begränsat ekonomiskt ansvar och kallas för kommanditdelägare. Den andra typen av ägare kallas för komplementär och innebär att ägaren har obegränsat ekonomiskt ansvar. Beroende på typen av ägare i ett kommanditbolag kan borgensåtagande komma att bli ett måste.

 

Aktiebolag är en juridisk person, där ni som företagare inte är personligt ansvariga för företagets skulder om inget annat har avtalats. Därför uppkommer oftast krav på personlig borgen för att minska risken hos banker och långivare.

Typer av borgen

 • Enkel borgen: innebär att borgensmännen blir betalningsskyldiga först när långivaren kunnat konstatera att låntagaren inte kan betala tillbaka
 • Proprieborgen: är den mer vanligt förekommande borgensformen. Proprieborgen betyder helt enkelt ”såsom för egen skuld”. Här kan långivaren välja att kräva borgensmannen i stället för låntagaren.

Vanliga begrepp kring borgen

Följande begrepp används när man talar om borgen. Det mesta är logiskt när det kommer till borgen; man tar helt enkelt ansvar för någon annans skuld, företag som privatperson ifall att denne inte kan betala.

 

 • Avtalsfrihet: Borgensavtal lyder under avtalsfrihet. Detta innebär att man i avtalet kan begränsa ett borgensansvar gällande tid (hur länge det gäller) och belopp (hur mycket borgensmannen tar ansvar för).
 • För att bevilja ett lån kräver olika långivare och banker ibland en extra säkerhet för lånet. Borgen är ett exempel på en sådan säkerhet. Borgen är ett löfte av en eller flera personer att betala en skuld för någon annan om låntagaren inte betalar.
 • Borgenär eller fordringsägare är den part som har en ekonomisk fordran på en annan part. Om du lånar pengar av vän kommer denne att vara borgenär.
 • Borgensman är den eller de personer som går i borgen för en skuld. Det innebär att en tredje part åtar sig att betala tillbaka lånet och eventuella tillhörande avgifter om låntagaren inte klarar att återbetala.
 • En gäldenär är namnet på den som har en skuld till någon annan. Den som gjort lånat kallas då för gäldenär. Gäldenären är enligt lag skyldig att betala tillbaka lånet till borgenären
 • Att gå i personlig borgen för ett lån innebär rent juridiskt att du tar ekonomiskt ansvar för att lånet betalas tillbaka.
 • Om avtalet om skulden har en preskriptionstid så försvinner även borgensansvaret när denna går ut. Däremot så uppdateras preskriptionstiden varje gång i samband med att en påminnelse skickas ut.

Finns det några krav på hur ett borgensåtagande ska se ut?

Det finns inga formkrav om hur ett avtal om borgen ska se ut. Oftast inkluderas borgensåtagandet i låneavtalet där låntagarens förpliktelser dokumenteras och definierade.

Har man möjlighet till att avsluta sitt borgensåtagande?

Generellt kan en borgensman inte säga upp sitt borgensåtagande hur som helst. Däremot kan denne be om att få bli fri från sitt åtagande som borgensman genom att låntagaren erbjuder en ny säkerhet eller en ny borgensman. Här måste också kreditgivaren acceptera den nya säkerheten eller borgensmannen. Ett annat alternativ är att borgensmannen betalar skulden själv och sedan kräver låntagaren på skulden.

Vad är skillnaden på solidariskt och delat ansvar?

I affärssituationer där det finns flera borgensmän för en och samma skuld är det viktigt att känna till vilken typ av ansvar dessa har. Vid solidariskt ansvar kan långivaren välja att kräva bara en av borgensmännen på hela skulden. Denna har i sin tur sedan rätten att kräva resterande borgensmän på sina andelar av skulden. Vid delat ansvar kan däremot en långivare endast kräva respektive borgensman på dennes andel.

Hur fungerar regressrätt i ett borgensåtagande?

I en situation där en borgensman har varit tvungen att betala hela eller en del av ett lån, så har denne regressrätt på låntagaren. Detta innebär att borgensmannen kan kräva tillbaka pengarna från låntagaren.

Tre saker att tänka på innan du går i borgen

Var säker på att du har en god förståelse och aktuell insikt i företaget du går i borgen för och hur den ekonomiska situationen ser ut. Ta en titt på bokslutet och be om att få titta på de senaste siffrorna från bokföringen.

 

Gör en uppskattning av hur saker och ting kommer att se ut efter att företaget har fått finansieringen. Kommer försäljningen att öka eller kostnader att minska? Kommer kapaciteten att förändras? Om möjligt, försök skaffa dig en uppfattning om hur det kommer att påverkar företaget finansiellt.

 

Skaffa dig förståelse för vad åtagandet innebär under hela låneperioden. Läs igenom låneavtalet noggrant så att du förstår hur lånet fungerar och vad dina skyldigheter som borgensman är. Om du har några frågor så se till att ställ dessa innan du skriver på avtalet.

 

I vårt arbete med våra kunder för att hitta rätt finansiering till bäst villkor är vi alltid väldigt noggranna med att besvara alla frågor och funderingar som dyker upp kring eventuella borgensåtaganden. Full transparens och en god förståelse hos alla parter är nyckeln till en lyckad finansiering.

Vem kan gå i personlig borgen för ett företagslån?

Hos en borgensman efterfrågar vi som långivare en person som ska ha god insyn i företagets ekonomi och affärer. Därav brukar vi som långivare efterfråga en av följande personer:

 • Styrelsemedlem
 • Ägare
 • VD

Därefter så gör vi som långivare en bedömning av borgensmannens privatekonomi. Mer konkret så innebär det enligt bästa möjliga scenario att:

 • Han/hon inte har en öppen skuld till kronofogden
 • Han/hon inte har för många betalningsanmärkningar registrerade
 • Han/hon har en tillräckligt hög inkomst registrerad hos Skatteverket
 • Han/hon inte har för mycket skulder i form av blancolån (lån utan säkerhet)
 • Han/hon inte har för många kreditupplysningar från UC

Utöver ovanstående kriterier så måste en person som går i personlig borgen för ett lån vara folkbokförd i Sverige (dvs. att man bor i Sverige) samt vara mellan 18-70 år gammal. Det är värt att nämna att det ibland beroende på situation kan krävas mer än en borgensman för ett lån. Vi rekommenderar alltid att man lägger ner tid och energi på att hitta rätt borgensman.

Alternativ finansiering för ditt företag

Leasing

Ett populärt sätt för både små och medelstora företag att finansiera inköp av inventarier, fordon, maskiner med mera är att använda sig av leasing. Det fungerar ungefär som ett företagslån men då du leasar äger du inte själva tillgången. Du lånar helt enkelt tillgången istället för att låna pengar för att köpa den, och för detta betalar du på en månads- eller kvartalsbasis. Betalningen blir en hyra och idag är det fullt möjligt för många mindre bolag att i princip hyra alla deras fasta tillgångar som krävs för att driva företaget. 

Fakturabelåning

Fakturabelåning påminner mycket om ett fakturaköp, men snarare än att du säljer dina obetalda fakturor  till ett factoringbolag så nyttjar du dem som din säkerhet för att få ett lån. Detta är främst möjligt för företag som gör business to business (B2B) transaktioner och med andra ord säljer på faktura till andra företag. Fakturabelåning gör det möjligt för ett företag att finansiera kortsiktiga kassaflödesproblem, men används också av företag för att finansiera rörelsekapital.

Belåningsgraden är en bedömning som görs av factoringbolaget och den baseras normalt på ditt företag och vilka dina kunder är. En belåninggrad kan variera från 50% upp till 90% av fakturabeloppet beroende på bedömning. 

Andra alternativ till företagslån

Det är inte alltid lika enkelt att få ett gynnsamt lån beviljat som småföretagare. De flesta långivarna på marknaden ser helst att ditt företag skall ha varit aktivt under en viss tidsperiod samt att det ofta ställs krav på en viss månatlig eller årlig omsättning. För företagare som inte får sitt företagslån beviljat är det bra att känna till att det finns andra alternativ till ett företagslån;

Ett blancolån

Ett så kallat blancolån är som många känner till ett privatlån avsett för dig som privatperson. Ett blancolån kräver ingen form av säkerhet utan kravet är att du har en god kreditvärdighet. Du lånar alltså privat, och därefter kan lånet användas till investeringar som förknippas med ditt företag.

Crowdfunding

Crowdfunding är något som blivit mer och mer populärt de senaste 5 åren, framför allt när det kommer till ”start ups” i behov av finansiering. Det innebär helt enkelt att du som företag lånar pengar från en mängd privatpersoner och/eller företag som då bildar en ”crowd”. Det finns idag många crowdfunding-sidor där du både som privatperson och företag kan lägga upp en presentation på ditt företag och hur ert lånebehov ser ut. Därefter gör denna ”crowd” en bedömning om hurvida de vill låna ut till företaget eller inte.  

Kredit

För att snabbt få tillgång till medel kan ett kreditkort utställt på företaget vara vägen att gå. Ofta erbjuds förmånliga kreditkort med 0% ränta under hela 30-60 dagar vilket är värt att väga in i sitt beslut innan man väljer kort.  

Företagslån till företagsköp 

Ett annat ord för företagsköp är företagsförvärv, alltså när ett företag köps upp av en juridisk eller fysisk person. Det är inte helt ovanligt att man för att kunna finansiera uppköpet använder sig av ett lån. Om det rör sig om en juridisk person (alltså ett företag) som tar ut ett lån för att köpa ett annat förtag kallas det för ”företagslån till företagsköp”.

Skälen till att företag köper andra företag kan vara många, men i det flesta fallen rör det sig om att man snabbt vill överta en fungerande verksamhet i stället för att spendera tid och pengar på att bygga upp den från grunden. Som en del av ett företags expansionsplaner är det inte heller helt ovanligt att man köper upp företag för att minska konkurrensen alternativt få tillgång till viktiga resurser. Vid ett sådant förvärv krävs det ofta en insats på mellan 50-60% i form av eget kapital, för att banken skall låna upp till det totala beloppet. 

Då väldigt få företag har tillgång till ett sådant stort eget kapital som krävs för att genomföra köpet är det inte helt ovanligt att man kombinerar ett lån från banken med lån från andra långivare samt med en säljrevers (uppskjuten betalning). 

Företagslån för fastigheter

Idag investerar många företag i sina egna lokaler, för att kunna använda i sin egen verksamhet men också för att hyra ut till andra företag.  Då det ofta rör sig om väldigt stora belopp om man skall finansiera fastigheten med egna medel så väljer många företag att använda sig av ett företagslån för att finansiera köpet.

En fråga som ofta kommer upp i samband med finansiering av fastigheter handlar om belåningsgraden och hur stor del av fastighetens värde som finansieras genom lån. Vid köp av fastigheter tenderar belåningsgraden gå upp till cirka 75-85% av fastighetens värde. Dock är det alltid en fråga om en bedömning av projektet från långivarens sida, därför kan belåningsgraden komma att bli betydligt lägre än så. 

Värdet på själva fastigheten är en viktig byggsten när man bedömer belåningsgraden, och här ber ofta långivaren om värderingsintyg från ett fristående värderingsinstitut som man jämför med sina egna uppskattningar för att göra en korrekt bedömning och sätta värdet på fastigheten.

Räntan i samband med företagslån för fastigheter är som allt helt beroende på risken som köpet medför. Ett utvecklingsprojekt i ett tidigt stadie medför större risk än en färdigbyggd fastighet med långa signerade hyreskontrakt. Här görs bedömningen alltid utefter hur situationen ser ut.

I samband med företagslån till fastigheter är det också ganska vanligt att långivaren ber om att få en pant i fastigheten. Långivaren kollar vilket inomläge som erbjuds, och inomläget avgör sedan vilken långivare som först blir återbetald ut ifall att ägaren av fastigheten skulle gå i konkurs och fastigheten måste säljas för att kunna återbetala långivarna.

Hur bokför jag ett företagslån?

 • Långsiktiga lån som förfaller om ett år eller längre från dagen du bokför det ska bokföras i kontogrupp 23.
 • Ett kortsiktigt lån som är fullt återbetalt inom ett år från dagen det bokförs faller under kontogrupp 24.
 • Generellt gäller två regler när man bokför företagslån. 1: Lånet skall endast tas upp i bokföringen när det monetära värdet tillförlitligt kan mätas. 2: Ett lån som är helt återbetalt eller avskrivet skall omedelbart tas bort från balansräkningen.

Kontakta mig

Fyll i dina uppgifter och skicka in formuläret nedan så kontaktar vi dig så snabbt vi kan.


  Agree to policies

  Genom att välja detta godkänner du behandligen av dina personuppgifter samt dataskyddspolicyn.