fbpx

Hur kan man förbättra likviditeten

Med god likviditet kan vi förenklat säga att ditt företag har tillräckligt kapital för att kunna betala fakturor, löner, skatter mm. Eftersom likviditeten pekar på möjligheten att få loss kapital vid ett givet tillfälle, tas utgifter respektive inkomster inom den närmsta perioden in i beräkningarna. I de fall leverantörsfakturorna ligger på hög och du inte har några inbetalningar inom kort att vänta, är risken för låg likviditet stor. 
Förbättra likviditeten – Från faktura till pengarna på kontot

1. Skicka din faktura

Du skickar din originalfaktura
till oss

2. Kontroll

Vi gör en kontroll av
fakturamottagaren

3. Vi köper din faktura

Fakturan når din kund
samma dag

4. Pengarna på kontot

Du får betalt direkt och din kund
betalar oss enligt dina
betalningsvillkor

Låt Prioritet Finans ta hand om faktureringen
för snabbare betalningar

På Prioritet Finans har vi professionella rådgivare som står till tjänst med att hjälpa dig med administration av fakturering och betalning via våra factoringtjänster. Eftersom vi betalar dina fakturor direkt kan dessa tjänster bli en trygghet till att alltid ha kapital för att exempelvis betala dina räkningar. Att använda factoring är ett enkelt sätt till att alltid ha pengar i kassan för att förebygga oönskade situationer orsakade av likviditetssvackor.

Förebygg riskerna med en gedigen likviditetsplan

Genom att upprätta en likviditetsplan kan du förbereda dig för perioder då du vet att utgifterna kommer att vara högre än inkomsterna. Genom att alltid ligga steget före ser du till att kapital finns vid rätt tidpunkt. Det finns flera olika strategier för att bibehålla en god likviditet och vi bidrar gärna med våra expertråd i dessa frågor där factoring ofta blir en smidig lösning.

Strama åt dina betalningsvillkor

Var noga med din fakturering och trots att du har tilltro till dina kunder kan oväntade händelser förändra scenariot. Se till att vara snabb med påminnelser och förnya fakturan vid behov. För varje dag betalningen uteblir höjs risken för att du kommer att få vänta länge innan du får pengarna. Välj gärna en betalningsperiod på 10-14 dagar istället för 30. Genom detta ökar du det ingående flödet och risken för att du hamnar i en situation där du inte kan betala dina fakturor blir betydligt mindre.

Skär ner på kostnaderna

På lång sikt är det viktigt att skära ner på onödiga kostnader. Saker som är självklara och som du tidigare aldrig har sett som ett problem kanske inte är så viktiga när du ser på dem med nya objektiva ögon. Flera bäckar små kan bli en flod med besparingar som gör att du kan slappna av tack vare förhöjd likviditet.

Ta hjälp från din bank

Det är alltid bra att försök att tänka ett steg längre. Högre kredit kan absolut ta dig ur en svår ekonomisk situation och ge dig möjligheten att blicka framåt, men se först och främst till att säkra dina inkomster för att så snabbt som möjligt betala tillbaka dina lån. Du vill inte dras med onödiga risker och räntekostnader.

Se över och förhandla dina avtal med leverantörer

Ett av många sätt till förbättrad likviditet är att omförhandla dina leverantörsfakturor till förlängd kredittid. Förhoppningsvis kan detta leda till förbättrad likviditet genom att du får längre tid på dig att betala. Ett annat alternativt att lösa situationen på kan vara en avbetalningsplan även att det oftast innebär högre totalkostnader.

Betala mindre skatt

Preliminärskatten betalas löpande efter ditt planerade och aviserade årsresultat. Får du in mindre pengar än vad du har uppgett kan du enkelt ändra dessa uppgifter direkt på Skatteverkets hemsida. Detta innebär således att du betalar korrekt och samtidigt lägre skatt.

Våra rådgivare

Träffa någon av våra rådgivare för personlig kontakt.

Liselotte Andersson

Liselotte Andersson

Finansiell rådgivare

Tomas Linder

Tomas Linder

Finansiell rådgivare

Jessica Kemppainen

Jessica Kemppainen

Finansiell rådgivare

Jonas Sundahl

Jonas Sundahl

Finansiell rådgivare

Mikael Rahmqvist

Mikael Rahmqvist

Finansiell rådgivare

Emil Sjöberg

Emil Sjöberg

Finansiell rådgivare

Jonas Lundh

Jonas Lundh

Finansiell rådgivare

Bernt Wallström

Bernt Wallström

Finansiell rådgivare

Mer information

En av våra kunder

Barbro Edelbro, Feros AB

”Tryggt, snabbt och smidigt. I Prioritet Finans har vi en finansiell samarbetspartner som alltid ger oss professionell och personlig service.”

Så anlitar du Prioritet Finans

Finans Play

Prioritet Finans play

Vanliga frågor om fakturabelåning

Vad är skillnaden med fakturaköp och fakturabelåning?

Fakturaköp innebär att finansbolaget köper fakturorna och ibland tar kreditrisken. Fakturabelåning innebär att finansbolaget belånar fakturorna. Finansbolaget tar då inte kreditrisken.

Måste jag belåna alla fakturor till Prioritet Finans?

Nej. Du väljer själv vilka fakturor du vill belåna. Det är ditt behov av pengar som styr.

Hur snabbt får jag pengarna?

Samma dag eller senast näst påföljande bankdag.