Hur kan man förbättra likviditeten?

Hur kan man förbättra likviditeten?

Med god likviditet kan vi förenklat säga att ditt företag har tillräckligt kapital för att kunna betala fakturor, löner, skatter mm. Eftersom likviditeten pekar på möjligheten att få loss kapital vid ett givet tillfälle, tas utgifter respektive inkomster inom den närmsta perioden in i beräkningarna. I de fall leverantörsfakturorna ligger på hög och du inte har några inbetalningar inom kort att vänta, är risken för låg likviditet stor.

Därför väljer våra kunder oss på Prioritet Finans

Pengar på kontot direkt

Sälj eller belåna dina fakturor till oss och få betalt samma dag. Vi köper över 99% av alla fakturor.

Vi tar kreditrisken

Vi minimerar din risk att du ska förlora pengar om din kund går i konkurs. Vi sköter all administration så att du spar tid.

Vi köper 99% av alla fakturor

Säljer du dina fakturor på morgonen har du dessutom pengarna på kontot samma dag.

Egna finansiella muskler

Vi är en bankoberoende finansiell partner med en stark kassa.

Förbättra likviditeten

Låt Prioritet Finans ta hand om faktureringen för snabbare betalningar

På Prioritet Finans har vi professionella rådgivare som står till tjänst med att hjälpa dig med administration av fakturering och betalning via våra factoringtjänster. Eftersom vi betalar dina fakturor direkt kan dessa tjänster bli en trygghet till att alltid ha kapital för att exempelvis betala dina räkningar. Att använda factoring är ett enkelt sätt till att alltid ha pengar i kassan för att förebygga oönskade situationer orsakade av likviditetssvackor.

 

Förebygg riskerna med en gedigen likviditetsplan

Genom att upprätta en likviditetsplan och Likviditetsbudget kan du förbereda dig för perioder då du vet att utgifterna kommer att vara högre än inkomsterna. Genom att alltid ligga steget före ser du till att kapital finns vid rätt tidpunkt. Det finns flera olika strategier för att bibehålla en god likviditet och vi bidrar gärna med våra expertråd i dessa frågor där factoring ofta blir en smidig lösning.

Strama åt dina betalningsvillkor

Var noga med din fakturering och trots att du har tilltro till dina kunder kan oväntade händelser förändra scenariot. Se till att vara snabb med påminnelser och förnya fakturan vid behov. För varje dag betalningen uteblir höjs risken för att du kommer att få vänta länge innan du får pengarna. Välj gärna en betalningsperiod på 10-14 dagar istället för 30. Genom detta ökar du det ingående flödet och risken för att du hamnar i en situation där du inte kan betala dina fakturor blir betydligt mindre och du undviker ett likvidationsproblem.

Skär ner på kostnaderna

På lång sikt är det viktigt att skära ner på onödiga kostnader. Saker som är självklara och som du tidigare aldrig har sett som ett problem kanske inte är så viktiga när du ser på dem med nya objektiva ögon. Flera bäckar små kan bli en flod med besparingar som gör att du kan slappna av tack vare förhöjd likviditet.

Ta hjälp från din bank

Det är alltid bra att försök att tänka ett steg längre. Högre kredit kan absolut ta dig ur en svår ekonomisk situation och ge dig möjligheten att blicka framåt, men se först och främst till att säkra dina inkomster för att så snabbt som möjligt betala tillbaka dina lån. Du vill inte dras med onödiga risker och räntekostnader.

Se över och förhandla dina avtal med leverantörer

Ett av många sätt till förbättrad likviditet är att omförhandla dina leverantörsfakturor till förlängd kredittid. Förhoppningsvis kan detta leda till förbättrad likviditet genom att du får längre tid på dig att betala. Ett annat alternativt att lösa situationen på kan vara en avbetalningsplan även att det oftast innebär högre totalkostnader.

Betala mindre skatt

Preliminärskatten betalas löpande efter ditt planerade och aviserade årsresultat. Får du in mindre pengar än vad du har uppgett kan du enkelt ändra dessa uppgifter direkt på Skatteverkets hemsida. Detta innebär således att du betalar korrekt och samtidigt lägre skatt.

Kontakta mig

Fyll i dina uppgifter och skicka in formuläret nedan så kontaktar vi dig så snabbt vi kan.


  Agree to policies

  Genom att välja detta godkänner du behandligen av dina personuppgifter samt dataskyddspolicyn.

  Vanliga frågor om likviditet

  Det vanligaste sättet att mäta likviditet är att ange kassalikviditeten. Den räknas fram genom att omsättningstillgångarna, exklusive varulagret och pågående arbeten, divideras med de kortfristiga skulderna. Då får man tydligt fram sin kortsiktiga betalningsförmåga på att betala sina skulder.

  De tillgångar som företaget kan använda omgående, kallas likvida medel. Likvida medel är helt enkelt tillgångar i form av kontanter eller pengar på företagets olika konton som är redo att användas direkt. Behöver du förbättra din kortsiktiga betalningsförmåga?

  Kortfristiga skulder är grupp skulder i ett företags balansräkning, dvs är skulder med kort löptid, mindre än ett år. Den vanligaste kortfristiga skulden är leverantörsskulder, det vill säga en skuld som uppstått vid inköp av varor och tjänster. Kortfristiga skulder blir ett problem när kunder inte betalar i tid.

  Snabbaste sättet att öka likviditeten är att på kort sikt öka sina likvida medel. Hos oss får du pengarna samma dag du väljer att sälja din faktura eller belåna din faktura. Alla företagare vet om hur skönt det är att kunna betala sina skulder på utsatt tid och känslan som infinner sig då man inte kan det. Att kunna betala för en ingången affär och stå för ett handskak visar ett företags inställning och känsla för den man gör affären med.