Låna till företag

Låna till företag – Allt du behöver veta

Behöver du pengar till nya investeringar och projekt? Vi vill att du snabbt ska kunna finansiera ett affärsläge, en affärsidé, utöka produktionskapaciteten eller ta fram nya produkter och öka lönsamheten – oavsett om du driver ett nystartat företag eller har varit verksam i flera år.

Brist på likviditet ska aldrig hindra dig från att göra en bra affär. Därför erbjuder vi på Prioritet Finans lån till företag som behöver snabb finansiering utan krångel.
Låt oss berätta mer om allt du behöver veta om vårt företagslån och vad det innebär att ta ett företagslån hos oss på Prioritet Finans.

Ansök om företagslån idag – få svar idag!

Därför väljer våra kunder oss på Prioritet Finans

Pengar direkt

Sälj eller belåna dina fakturor till oss och få betalt samma dag. Vi köper över 98% av alla fakturor.

Vi tar kreditrisken

Vi minimerar din risk att du ska förlora pengar om din kund går i konkurs. Vi sköter all administration så att du spar tid.

Vårdar dina kundrelationer

Utan telefonköer bemöter vi dina kunder som om de vore våra egna.

Egna finansiella muskler

Vi är inte en bank, därför kan vi ge långsiktiga löften.

Företagslån

Vi är inte som traditionella banker och långivare

Kanske behöver du låna pengar till en order eller lägga bud på ett jobb du vill utföra. Ibland kopplas nya, stora affärer ihop med snabba kapitalbesked om nödvändiga investeringar. På Prioritet Finans är vi specialister på just denna typ av lån till företag, vilka också kräver snabba besked.

Inte sällan är våra snabba företagslån det självklara valet för företagare i hela landet, framför traditionella banker och långivare, på grund av deras långdragna kreditkommittéer.

Företagslån och företagsfinansiering som skapar möjligheter

Varje företag är unikt och du som företagare har en historia, erfarenheter och visioner som skiljer sig från andras. Med den vetskapen är det en självklarhet för oss att göra en individuell bedömning av varje ansökan manuellt och söker alltid efter anledningar att bevilja ett lån.

Vi tittar på ditt företags förutsättningar att få lån, samt risker och möjligheter, för att du ska få chansen till en god och rättvis investering för ditt företag. En chans som du förtjänar.

Brist på likviditet ska aldrig hindra dig från att göra en bra affär

Du ska aldrig behöva tacka nej till en affär eller på något sätt hämmas på grund av bristande likviditet, och med rätt risk ska det därför vara enkelt att låna pengar hos oss på Prioritet Finans.

Våra effektiva processer i kombination med korta beslutsvägar och erfarna medarbetare, gör att du kan förvänta dig ett beslut om företagslån inom bara 24 timmar och vid beviljat företagslån betalas lånet ut samma dag.

Låna till företag kan du möjliggöra nya affärer, satsa på nya projekt och utveckla ditt företag.

När du fyller i en intresseanmälan för att ansöka om lån hos oss förbinder du dig inte till något.

 

Vanliga frågor och svar om att låna till företag genom Prioritet Finans

När det kommer till att låna till företag brukar en del funderingar uppstå, vilket inte är så konstigt. Därför har vi sammanställt några av de vanligaste frågorna vi brukar få om företagslån och våra svar på dem.

Önskar du hellre personlig rådgivning när du ska låna till företag, är du givetvis alltid varmt välkommen att kontakta någon av våra rådgivare. Du hittar telefonnummer och e-post lite längre upp.

Att låna pengar till ditt företag ska inte vara krångligt eller svårt. Låt oss gå igenom allt du kan tänkas behöva veta om företagslån när du ska välja långivare och jämföra företagslån.

Vilket lån är bäst för företag?

Vilket lån som är bäst för dig och ditt företag är högst individuellt, då det beror på vilka behov och förutsättningar du har. Det bästa du egentligen kan göra innan du bestämmer dig, är att jämföra olika långivare och de lån som erbjuds, för att bilda en egen uppfattning därefter välja företagslån.

Oberoende av om ditt företag är nystartat eller etablerat sedan många år tillbaka, är det viktigt att du alltid tänker igenom vad syftet med lånet är och att du inom en bestämd tid kommer behöva betala tillbaka lånet du tar. Det finns flera långivare med olika rutiner och villkor, vilket passar olika företag olika bra.

Ett lån ska skapa möjligheter, och inte tvärtom. Därför är det viktigt att du väljer ett företagslån som stöttar dig i det du vill uppnå.

För vem passar ett företagslån?

Ett företagslån via Prioritet Finans är alltid anpassat för dig som behöver ett kortsiktigt företagslån utan dolda avgifter med möjlighet att betala tillbaka lånet inom 12 månader.

Inkludera oss i dina affärsplaner i ett tidigt skede, så hjälper vi dig att se över dina risker, respektive möjligheter, och anpassar därefter villkoren för rätt typ av lån efter dina förutsättningar och ditt affärsläge.

Vad krävs för att få ett företagslån?

Vi på Prioritet Finans vill ha koll på din totala omsättning, men även se hur företagets trend ser ut. En föredel är om verksamheten och försäljningen har varit igång i minst 6 månader. Ett ytterligare krav är att samtliga av företagets ägare är bosatta i Sverige.

Våra företagslån är utformade för dig som driver:

 • kommanditbolag

 • handelsbolag

 • enskild firma

 • aktiebolag

Får ett nystartat företag låna?

Givetvis kan även nystartade företag ansöka om företagslån hos oss på Prioritet Finans. Viktigt att du har med dig, är dock att våra lån är kortsiktiga och situationsanpassas för specifika affärsmöjligheter.

Vad kostar det att låna till företag via Prioritet Finans?

Vår prissättning är tydlig och består av en fast avgift – inget annat. När du skickar in din ansökan, kommer vi svara dig med en fast offert som du sedan får ta ställning till. Kontakta oss gärna för mer information.

Måste jag amortera på mitt företagslån?

Nej, våra företagslån är avsedda för en kortare period och på dessa behöver du inte amortera, utan betalar istället tillbaka hela lånet när löptiden går ut.

Hur mycket får man låna till ett företag?

Hos oss kan du och ditt företag låna mellan 50 000 kr – 500 000 kr. Vi har valt att kalla dessa företagslån för ”situationslån” med en fast avgift baserad på dina lämnade uppgifter. 

Hela lånemodellen bygger på snabb utbetalning anpassad till den situation som passar just dig och ditt företag. Behöver du låna över 2 miljoner kronor, ber vi dig att göra en ansökan, så återkommer vi till dig.

Hur snabbt betalas ett företagslån ut?

När du skickar in din ansökan, kommer vi gå igenom din ansökan i samma stund som den kommer in till oss. Antingen får du ditt företagslån beviljat direkt eller så kommer vi att ta kontakt med dig. När du sedan har tackat ja och signerat låneavtalet, betalas dina pengar ut direkt. Oftast har du pengarna på ditt konto inom 24 timmar.

Kan jag få ett företagslån trots en tidigare betalningsanmärkning?

Alla kan av olika anledningar ha fått en betalningsanmärkning. Givetvis är det aldrig bra att ha en anmärkning, men det kan vara lätt hänt att missa en betalning eller få tillfälliga problem med ekonomin.

Betalningsanmärkningar kan i många fall påverka dig när du gör en låneansökan, men inte hos oss på Prioritet Finans. Istället för att se tillbaka på vad som har hänt för länge sedan, tittar vi snarare på nuläget och hur det ser ut framåt för dig och ditt företag som låntagare.

När du ansöker om ett lån hos oss är tidigare betalningsanmärkningar därför inget som kommer påverka dig negativt.

Gör Prioritet Finans en kreditupplysning när jag ansöker om företagslån?

När du skickar in din ansökan om ett företagslån, brukar långivare och banker i regel ta en kreditupplysning. Många marknadsför att de tar endast 1 UC (endast en kreditupplysning).

Vi på Prioritet Finans tar även vi alltid en kreditupplysning i samband med en ansökan om företagslån hos oss.

Kan man ta ett företagslån utan säkerhet?

Nej, hos oss på Prioritet Finans är våra företagslån kopplade till en affärsmöjlighet och således också en risk, vilket är varför det inte går att ta ett företagslån utan säkerhet hos oss. Detta gäller hos i stort sett alla banker och långivare.

Hur snabbt måste jag betala tillbaka företagslånet?

Våra företagslån är mer att se som ett tillfälligt lån anpassat till situationen och affärsmöjligheterna du befinner dig i, med full återbetalning inom 12 månader, oberoende av om du har ett nystartat företag eller har varit verksam i flera år.

Vad är borgen?

För att få företagslån eller factoring krävs ett borgensåtagande. Borgen är ett löfte av en eller flera personer att betala en skuld för någon annan om låntagaren av någon anledning inte betalar.

Det brukar dyka upp många funderingar gällande borgen när det ställs ett krav på ett borgensåtagande. Därför har vi sammanställt de viktigaste frågorna nedan och försökt svara på dem på ett så tydligt och lättbegripligt sätt som möjligt.

Vad innebär personlig borgen?

Är borgensåtagandet personligt, måste den person som borgat betala tillbaka lånet om företaget inte själv klarar återbetalningen.

Kan jag ta ett företagslån utan personlig borgen?

Nej, hos oss är en förutsättning att man går i personlig borgen. Detta eftersom lånen ofta är kopplade till en affärsrisk, även att det också finns en stark affärsmöjlighet.

Två olika typer av borgen

 • Enkel borgen innebär att borgensmännen blir betalningsskyldiga först när långivaren har kunnat konstatera att låntagaren inte kan betala tillbaka.

 • Proprieborgen är den mer vanligt förekommande borgensformen. Proprieborgen betyder helt enkelt ”såsom för egen skuld”. Här kan långivaren välja att kräva borgensmannen i stället för låntagaren.

Vilka företagsformer krävs på borgen?

Enskild firma

Du som driver enskild näringsverksamhet via enskild firma räknas inte som juridisk person. Istället räknas firman som en fysisk person och ditt personnummer som ett organisationsnummer. Därför ansvarar du som privatperson för företagets förpliktelser och därför krävs oftast inte ditt borgensåtagande.

Handelsbolag

I ett handelsbolag är bolagsmännen alltid solidariskt och personligt ansvariga gentemot utomstående och det kan aldrig avtalas bort. Det personliga ansvaret förpliktigar att bolagsmännen ansvarar med sin privata ekonomi för företagets skulder och ingångna avtal. Även här är inte alltid ett borgensåtagande nödvändigt.

Kommanditbolag

I ett kommanditbolag förekommer två olika typer av ägarformer. Den ena typen, där ägaren har begränsat ekonomiskt ansvar, kallas för kommanditdelägare. Den andra typen av ägare kallas för komplementär och innebär att ägaren har obegränsat ekonomiskt ansvar. Beroende på typen av ägare i ett kommanditbolag kan borgensåtagande komma att bli ett måste.

Aktiebolag

Aktiebolag är en juridisk person, där du som företagare inte är personligt ansvarig för företagets skulder om inget annat har avtalats. Därför uppkommer oftast krav på personlig borgen för att minska risken hos banker och långivare.

Vanliga begrepp kring borgen vid företagslån

Det mesta är logiskt när det kommer till borgen; man tar helt enkelt ansvar för någon annans skuld, företag som privatperson, ifall denne inte kan betala.

Följande begrepp används ofta när man talar om borgen:

 • Borgen: För att bevilja ett lån kräver olika långivare och banker ibland en extra säkerhet för lånet. Borgen är ett exempel på en sådan säkerhet och är ett löfte av en eller flera personer att betala en skuld för någon annan om låntagaren inte betalar.

 • Personlig borgen: Att gå i personlig borgen för ett företagslån innebär rent juridiskt att man tar ekonomiskt ansvar för att lånet betalas tillbaka.

 • Borgensman: Det är den eller de personer som går i borgen för en skuld, vilket innebär att en tredje part åtar sig att betala tillbaka lånet och eventuella tillhörande avgifter om låntagaren inte klarar att betala tillbaka skulden.

 • Borgenär eller fordringsägare: Avser den part som har en ekonomisk fordran på en annan part. Om du exempelvis lånar pengar av en vän, kommer denne att vara borgenär.

 • Avtalsfrihet: Borgensavtal lyder under avtalsfrihet. Detta innebär att man i avtalet kan begränsa ett borgensansvar gällande tid (hur länge det gäller) och belopp (hur mycket borgensmannen tar ansvar för).

 • Gäldenär: Detta är namnet på den som har en skuld till någon annan. Den som har tagit lånet kallas då för gäldenär. Gäldenären är enligt lag skyldig att betala tillbaka lånet till borgenären

 • Preskriptionstid: Om avtalet om skulden har en preskriptionstid, så försvinner även borgensansvaret när denna går ut. Däremot uppdateras preskriptionstiden varje gång i samband med att en påminnelse skickas ut.

Finns det några krav på hur ett borgensåtagande ska se ut?

Det finns inga formkrav gällande hur ett avtal om borgen ska se ut, utan oftast inkluderas borgensåtagandet i låneavtalet där låntagarens förpliktelser dokumenteras och definieras.

Har man möjlighet till att avsluta sitt borgensåtagande?

Generellt kan en borgensman inte säga upp sitt borgensåtagande hur som helst. Däremot kan denne be om att få bli fri från sitt åtagande som borgensman genom att låntagaren erbjuder en ny säkerhet eller en ny borgensman. Då måste även kreditgivaren acceptera den nya säkerheten eller borgensmannen. Ett annat alternativ är att borgensmannen betalar skulden själv och sedan kräver låntagaren på skulden.

Vad är skillnaden på solidariskt och delat ansvar?

I affärssituationer där det finns flera borgensmän för en och samma skuld är det viktigt att känna till vilken typ av ansvar dessa har.

Vid solidariskt ansvar kan långivaren välja att kräva bara en av borgensmännen på hela skulden, som i sin tur har rätt att kräva resterande borgensmän på sina andelar av skulden. Vid delat ansvar kan en långivare däremot bara kräva respektive borgensman på dennes andel.

Hur fungerar regressrätt i ett borgensåtagande?

I en situation där en borgensman har varit tvungen att betala hela eller en del av ett företagslån, har denne regressrätt på låntagaren. Detta innebär att borgensmannen kan kräva tillbaka pengarna från låntagaren.

3 saker att tänka på innan du går i borgen

 1. Var säker på att du besitter god förståelse och aktuell insikt i företaget du går i borgen för och hur den ekonomiska situationen faktiskt ser ut. Kolla på bokslutet och be om att få titta på de senaste siffrorna från bokföringen.

 2. Gör en uppskattning av hur saker och ting kommer att se ut efter att företaget har fått sitt företagslån. Kommer kapaciteten att förändras? Kommer finansieringen leda till att försäljningen ökar eller kostnader minskar? Om det är möjligt, är det bra om du försöker skaffa dig en uppfattning om hur det kommer påverka företaget ur ett finansiellt perspektiv.

 3. Skaffa dig förståelse för vad åtagandet innebär under hela låneperioden. Läs igenom låneavtalet noggrant, för att skapa en god förståelse för hur lånet fungerar och vad dina skyldigheter som borgensman är. Vid eventuella frågor, ska du alltid ställa dem innan du skriver på avtalet.

Full transparens och en god förståelse hos samtliga parter är nyckeln till en lyckad finansiering. För att ta fram rätt företagslån och finansieringslösning med bästa möjliga villkor för alla våra kunder, är vi därför alltid oerhört noggranna med att besvara alla frågor och funderingar som dyker upp kring eventuella borgensåtaganden.

Vem eller vilka kan gå i personlig borgen för ett företagslån?

Hos en borgensman efterfrågar vi som långivare en person som ska ha god insyn i företagets ekonomi och affärer. Därav brukar vi som långivare efterfråga en av följande personer:

 • Styrelsemedlem

 • Ägare

 • VD

Därefter gör vi som långivare en bedömning av borgensmannens privatekonomi. Mer konkret innebär det enligt bästa möjliga scenario att denne:

 • har en tillräckligt hög inkomst registrerad hos Skatteverket.

 • inte har en öppen skuld hos Kronofogden.

 • inte har för många betalningsanmärkningar registrerade.

 • inte har för många skulder i form av blancolån (lån utan säkerhet).

 • inte har för många kreditupplysningar från UC.

Utöver dessa kriterier, måste en person som går i personlig borgen för ett lån vara folkbokförd i Sverige (alltså att man bor i Sverige) samt vara mellan 18-70 år gammal.

Värt att nämna är också att det. beroende på situation, ibland kan krävas mer än en borgensman för ett lån. Därför rekommenderar vi alltid att man lägger ner tid och energi på att hitta rätt borgensman.

Om jag inte vill ta ett företagslån, men behöver finansiering – vad finns det då för alternativ?

Vill du inte ta ett företagslån, finns även andra alternativ som kan förbättra ditt företags förmåga att snabbt betala utan att behöva låna pengar.

Med hjälp av våra factoringtjänster kan du genom fakturaköp eller fakturabelåning få betalt för dina fakturor samma dag som du utfärdar och skickar dem till dina kunder. Båda tjänsterna gör att dina fakturor, oavsett kredittid, snabbt och säkert betalas samma dag de kommer in till oss.

På Prioritet Finans har vi lång erfarenhet av factoring och hjälper årligen över 6000 företag till förbättrad likviditet. Våra medarbetare är specialister och garanter för att dina fakturor köps med direkt utbetalning.

Kontakta våra rådgivare för personlig rådgivning – helt kostnadsfritt.

Alternativ finansiering – istället för företagslån

Att få ett gynnsamt lån beviljat som småföretagare är inte alltid enkelt. Flera långivare på marknaden ser helst att ditt företag ska ha varit aktivt under en längre tidsperiod än vad du kanske kan leva upp till, samt att det ofta ställs krav på en viss månatlig eller årlig omsättning.

För dig som inte får ett företagslån beviljat, eller inte vill ta ett lån, är det bra att känna till att det finns andra alternativ till finansiering:

 1. Fakturabelåning

Fakturabelåning påminner mycket om ett fakturaköp, men snarare än att du säljer dina obetalda fakturor till ett factoringbolag, så nyttjar du dem som säkerhet för att få ett företagslån.

Detta är främst möjligt för företag som gör Business to Business (B2B)-transaktioner och med andra ord säljer på faktura till andra företag. Fakturabelåning gör det möjligt för ett företag att finansiera kortsiktiga kassaflödesproblem, men används även av företag för att finansiera rörelsekapital.

Belåningsgraden är en bedömning som görs av oss som factoringbolag och baseras normalt på ditt företag och vilka dina kunder är. En belåningsgrad kan variera från 50 % upp till 90 % av fakturabeloppet beroende på bedömning. 

Kan jag låna ut pengar till mitt aktiebolag?

Ponera att företaget eller en delägare är i behov av pengar. Då kan ett lån till eller från bolaget vara en lockande tanke. Däremot är det inte tillåtet att låna ut pengar hur som helst, och av den anledningen bör du som driver företaget ha koll på vad som gäller, särskilt vilka reglerna är om förbjudna lån. Har du inte koll på detta, är det dags att ta reda på det nu:

 • Tillåtet lån: Som utgångspunkt, är ett lån från aktieägaren till bolaget tillåtet. Viktigt är dock att en marknadsmässig ränta sätts.

 • Förbjudet lån: Ett lån från bolaget till aktieägaren är inte tillåtet, och är alltså ett så kallat förbjudet lån. 

Hur finansierar man ett fastighetsköp?

Idag investerar många företag i sina egna lokaler för att kunna använda i den egna verksamheten, men också för att hyra ut till andra företag. Då det ofta rör sig om väldigt stora belopp om man ska finansiera fastigheten med egna medel, väljer många företag att använda sig av ett företagslån för att finansiera köpet.

En fråga som ofta kommer upp i samband med finansiering av fastigheter handlar om belåningsgraden och hur stor del av fastighetens värde som finansieras genom lån. Vid köp av fastigheter tenderar belåningsgraden att gå upp till cirka 75-85 % av fastighetens värde. Dock är det alltid en fråga om en bedömning av projektet från långivarens sida. Därför kan belåningsgraden komma att bli betydligt lägre än så. Värdet på själva fastigheten är en viktig byggsten när man bedömer belåningsgraden, och här ber långivare ofta om ett värderingsintyg från ett fristående värderingsinstitut där man jämför företagslån med sina egna uppskattningar för att göra en korrekt bedömning och sätta värdet på fastigheten.

Räntan i samband med ett företagslån för fastigheter är som allt helt beroende på risken som köpet medför. Ett utvecklingsprojekt i ett tidigt stadie medför större risk än en färdigbyggd fastighet med långa hyreskontrakt. Här sker bedömningen alltid utefter rådande situation.

I samband med ett företagslån till fastigheter är det också ganska vanligt att långivaren ber om att få en pant i fastigheten. Långivaren kollar vilket inomläge som erbjuds, och inomläget avgör sedan vilken långivare som först blir återbetald ifall ägaren av fastigheten skulle gå i konkurs och fastigheten måste säljas för att kunna återbetala långivarna.

Hur finansierar man ett företagsköp?

Ett annat ord för företagsköp är företagsförvärv, dvs. när ett företag köps upp av en juridisk eller fysisk person. Det är inte helt ovanligt att man, för att kunna finansiera uppköpet, använder sig av ett lån. Om det rör sig om en juridisk person, alltså ett företag, som tar ut ett företagslån för att köpa ett annat förtag kallas det för ”företagslån till företagsköp”.

Anledningarna till att företag köper andra företag kan vara många, men oftast rör det sig om att man snabbt vill överta en fungerande verksamhet, istället för att spendera tid och pengar på att bygga upp den från grunden. Som en del av ett företags expansionsplaner är det inte heller helt ovanligt att man köper upp företag för att minska konkurrensen, alternativt få tillgång till viktiga resurser. Vid ett sådant förvärv krävs det i regel en insats på mellan 50-60 % i form av eget kapital, för att banken ska bevilja dig att låna upp till det totala beloppet. 

Då väldigt få företag har tillgång till ett så stort eget kapital som krävs för att genomföra köpet, är det inte heller ovanligt att man kombinerar ett företagslån från banken med lån från andra långivare, samt med en säljrevers (uppskjuten betalning). 

 

Hur bokför jag ett företagslån?

 • Långsiktiga lån som förfaller om 1 år eller längre från dagen du bokför det ska bokföras i kontogrupp 23.

 • Ett kortsiktigt lån som är fullt återbetalt inom 1 år från dagen det bokförs faller under kontogrupp 24.

 • Generellt gäller två regler när man bokför företagslån: 1. Lånet ska endast tas upp i bokföringen när det monetära värdet tillförlitligt kan mätas, och: 2. Ett lån som är helt återbetalt eller avskrivet ska omedelbart tas bort från balansräkningen.

När du väljer att låna pengar till ditt företag via Prioritet Finans

Väljer du att lånta till företag och inleder ett partnerskap med oss på Prioritet Finans, kan du när som helst logga in på Mina Sidor och se aktuell skuld, samt alla inbetalningar.

Använder du någon av våra factoringtjänster, är det vi som svarar på dina kunders frågor, bevakar din betalning och skickar eventuella påminnelser. Om det önskas och behövs, skickar vi dessutom inkassokrav. Du slipper alltså all administrativ hantering. Alla händelser kan du följa i realtid genom att logga in på Mina sidor.

Kontakta mig

Fyll i dina uppgifter och skicka in formuläret nedan så kontaktar vi dig så snabbt vi kan.


  Agree to policies

  Genom att välja detta godkänner du behandligen av dina personuppgifter samt dataskyddspolicyn.