Likviditet

Likviditet

Är du orolig över ditt företags ekonomi och vill lära dig knepen för att undvika likviditetsproblem? Dålig likviditet är ett vanligt problem hos många företag, oavsett om man driver ett litet eller stort företag. Med Prioritet Finans vid din sida får du handfasta tips på hur du kan förbättra ditt företags likviditet, samt hur du kan använda våra factoringtjänster och företagslån för att lösa dina problem – redan samma dag. Förbättra din likviditet med Prioritet Finans På Prioritet Finans hjälper vi över 6000 företag varje år att undvika dålig likviditet genom våra factoringtjänster och företagslån. Vi köper över 98 procent av alla inskickade fakturor och säljer du dina fakturor på morgonen, har du pengarna senare samma dag. Vi fixar pengarna, du lönsamheten. Aldrig har det varit så enkelt att få ordning på likviditeten.

Därför väljer våra kunder oss på Prioritet Finans

Pengar direkt

Sälj eller belåna dina fakturor till oss och få betalt samma dag. Vi köper över 98% av alla fakturor.

Vi tar kreditrisken

Vi minimerar din risk att du ska förlora pengar om din kund går i konkurs. Vi sköter all administration så att du spar tid.

Vårdar dina kundrelationer

Utan telefonköer bemöter vi dina kunder som om de vore våra egna.

Egna finansiella muskler

Vi är inte en bank, därför kan vi ge långsiktiga löften.

Likviditet

Har du problem med din likviditet?

Vi på prioritet hjälper över 6000 företag årligen att undvika dålig likviditet detta genom våra Factoringtjänster och företagslån. Vi köper över 98 procent av alla inskickade fakturor och när du säljer dina fakturor på morgonen har du pengarna samma dag. – Vi fxar pengarna du lönsamheten

Vad betyder likviditet?

Likviditet betyder och visar ett företags aktuella förmåga att betala skulder med kort varsel. Likviditet kan också vara hur snabbt företaget förmår att omvandla tillgångar till likvida medel. Enkelt beskrivet, är likviditet alltså ett mått på ett företags kortsiktiga betalningsförmåga.

 

Hur kan jag förbättra mitt företags likviditet?

Nedan har vi sammanställt fyra enkla tips på hur du undviker dålig likviditet och ökar din betalningsförmåga på kort sikt.

 1. Var snabb med att skicka ut dina fakturor: Det viktigaste är att få betalt så snabbt det går för levererad vara eller tjänst.

 2. Följ upp med personliga samtal vid sena betalningar: Ta för vana att alltid följa upp med personliga samtal till den/de som betalar sina fakturor sent.

 3. Skicka första påminnelsen snabbare: Korta ner tiden från förfallen faktura till att du skickar den första påminnelsen.

 4. Sälj dina fakturor och få betalt direkt: Låt någon annan hjälpa dig med hanteringen av påminnelser och inkassohanteringen av dina pengar.

Vad får dålig likviditet för negativa konsekvenser?

Dålig likviditet, eller likviditetsproblem, uppstår oftast genom att dina kunder inte betalar i tid, vilket i sin tur påverkar din möjlighet att betala dina fakturor och skulder i tid.

Du kan således drabbas av dyra påminnelseavgifter och straffräntor som i värsta fall påverkar dina relationer till samarbetspartners, leverantörer och anställda. Det kan också leda till att du får betalningsanmärkningar som vidare gör det svårt för dig att få hjälp och beviljade lån från banker eller andra kreditgivare.

Att betala sina skulder i tid är alltid viktigt i alla former av relationer, där likviditet är en nyckel till många företags expansion och fortsatta framgång. Just detta är något många företag och företagare är stressade över – och ofta helt i onödan. Med fakturabelåning eller fakturaköp är det möjligt att få ordning på din likviditet redan samma dag som du tar kontakt med oss på Prioritet Finans.

Vad god likviditet innebär och dess fördelar

 • God likviditet innebär att du har likvida medel på banken redo och tillgängliga att betala dina räkningar och uppgjorda affärer med.

 • God likviditet gör också att du kan göra affärer snabbt när tillfället ges.

 • Hög likviditet innebär att du som företagare skapar ett vinnande lugn för dig och ditt företag.

 • Likvida medel skapar nya möjligheter och tillfällen. Det gör också att du får mindre stress och kan fakturera pågående arbeten i rätt tid.

Vad är factoring och hur kan det påverka mitt företags likviditet?

Factoring är ett samlingsbegrepp för tjänsterna fakturaköp och fakturabelåning. Båda tjänsterna gör att du kan få betalt för dina fakturor redan samma dag du säljer dem till oss.

Du förbättrar likviditeten snabbt och säkert helt enkelt och hur många fakturor du vill sälja till oss bestämmer du helt själv.

 

Vad är en likviditetsbudget?

Kort förklarat är likviditetsbudget ett budgeterat kassakonto som visar om dina pengar, alltså likvida medel, kommer att räcka för att täcka månadens utgifter.

Likviditeten är en färskvara och är i vissa lägen viktigare att hålla koll på än mycket annat. Därför är det viktigt att prognostisera företagets kassaflöde för att undvika tillfälliga likviditetsproblem, oavsett om företaget går med vinst eller inte.

Varför ska jag som företagare upprätta en likviditetsbudget?

För att förbättra möjligheten att planera och förstå hur mycket pengar som ska finnas tillgängliga vid vissa tidpunkter, behöver du upprätta en likviditetsbudget. På så vis får du ökad medvetenhet om hur mycket pengar som finns tillgängligt för att betala dina egna skulder.

Ser du, efter att du har upprättat en likviditetsbudget, att du behöver stärka din egen kassa med mer pengar kan du då sälja dina fakturor till oss på Prioritet Finans. På så vis stärker du likviditeten samma dag och slipper direkt onödiga kostnader.

Bolla även din likviditetsbudget med din revisor eller våra rådgivare, så hjälps vi åt att hitta rätt lösning för dig. Se till att ta med de kortfristiga skulderna, likväl som de långsiktiga, när du upprättar din likviditetsbudget.

Läs mer om hur du gör en likviditetsbudget: https://www.prioritet.se/likviditetsbudget/

 

Låt inte dina kunder förstöra din likviditet

Som företagare ska du alltid hålla ett extra öga på din likviditet. Den enskilt största faktorn till temporär eller återkommande dålig likviditet är att dina kunder inte betalar dig under utsatt och överenskommen tid. God likviditet = god natts sömn.

 

 

Kontakta mig

Fyll i dina uppgifter och skicka in formuläret nedan så kontaktar vi dig så snabbt vi kan.


  Agree to policies

  Genom att välja detta godkänner du behandligen av dina personuppgifter samt dataskyddspolicyn.

  Vanliga frågor och svar om likviditet

  Det vanligaste sättet att mäta likviditet är att ange kassalikviditeten. Den räknas fram genom att omsättningstillgångarna, exklusive varulagret och pågående arbeten, divideras med de kortfristiga skulderna. Då får man tydligt fram sin kortsiktiga betalningsförmåga på att betala sina skulder.

  De tillgångar som företaget kan använda omgående, kallas likvida medel. Likvida medel är helt enkelt tillgångar i form av kontanter eller pengar på företagets olika konton som är redo att användas direkt. Behöver du förbättra din kortsiktiga betalningsförmåga, kan vi på Prioritet Finans hjälpa dig.

  Kortfristiga skulder är en grupp skulder i ett företags balansräkning, dvs skulder med kort löptid (mindre än ett år). Den vanligaste kortfristiga skulden är leverantörsskulder, alltså en skuld som har uppstått vid inköp av varor och tjänster. Kortfristiga skulder blir ett problem när kunder inte betalar i tid.

  Alla företagare vet hur skönt det är att kunna betala sina skulder under utsatt tid, samt hur jobbig känslan kan vara när man inte kan det. Att kunna betala för en ingången affär och stå för ett handskak visar ett företags inställning och känsla för den man gör affären med. Det snabbaste sättet att öka likviditeten är att på kort sikt öka sina likvida medel. Hos oss får du pengarna redan samma dag som du väljer att sälja din faktura eller belåna din faktura.