Likviditetsproblem

Undvik likviditetsproblem med Prioritet Finans

Likviditetsproblem är vanligt förekommande bland många företag, oavsett om företaget är litet eller stort. Kan du relatera, och vill lära dig knepen för att undvika problem som uppstår vid bristande likviditet? Med Prioritet Finans vid din sida får du handfasta tips på hur du kan förbättra ditt företags likviditet, samt hur du kan lösa dina likviditetsproblem – redan idag. Förbättra likviditeten med factoring. På Prioritet Finans hjälper vi över 6000 företag varje år att undvika dålig likviditet genom våra factoring och företagslån. Vi köper över 98 procent av alla inskickade fakturor och säljer du dina fakturor på morgonen, har du pengarna senare samma dag. Vi fixar pengarna, du lönsamheten. Svårare än så är det inte.

Därför väljer våra kunder oss på Prioritet Finans

Pengar direkt

Sälj eller belåna dina fakturor till oss och få betalt samma dag. Vi köper över 98% av alla fakturor.

Vi tar kreditrisken

Vi minimerar din risk att du ska förlora pengar om din kund går i konkurs. Vi sköter all administration så att du spar tid.

Vårdar dina kundrelationer

Utan telefonköer bemöter vi dina kunder som om de vore våra egna.

Egna finansiella muskler

Vi är inte en bank, därför kan vi ge långsiktiga löften.

Likviditetsproblem

Vad är likviditetsproblem?

Kort förklarat, är likviditet ett finansiellt mått som mäter ett företags förmåga att betala sina olika utgifter, vilket ofta används för att visa företagets betalningsförmåga på kort sikt. Likviditet är med andra ord en nyckel till många företags expansion och fortsatta framgång.

Dålig likviditet, eller likviditetsproblem, uppstår oftast genom att dina kunder inte betalar i tid, vilket i sin tur påverkar din möjlighet att betala dina fakturor och skulder i tid. Likviditetsproblem innebär alltså att ett företag har problem att betala sina löpande skulder och utgifter.

Hur kan min verksamhet påverkas av likviditetsproblem?

Om pengarna inte kommer in, och pengarna saknas på ditt konto, drabbar det dig snabbt i form av dyra påminnelseavgifter, straffräntor etc. En ond spiral är snabbt igång där den ena konsekvensen, ofta leder till en annan.

Dina likviditetsproblem kan i värsta fall påverka dina relationer till samarbetspartners, leverantörer och anställda, eller göra att du får betalningsanmärkningar som kommer göra det svårt för dig att kunna få hjälp eller få nya lån beviljade hos banker eller andra kreditgivare.

 

Låt inte dina kunder förstöra din likviditet

Som företagare ska du alltid hålla ett extra öga på sin likviditet. Den enskilt största faktorn till temporär eller återkommande dålig likviditet är, som ovan nämnt, att dina kunder i inte betalar dig under utsatt och överenskommen tid.

God likviditet = god natts sömn. Med Prioritet Finans behöver du inte längre ligga sömnlös på grund av likviditetsproblem. Vi finns här när du behöver oss och hjälper dig att förbättra företagets likviditet på ett snabbt och säkert sätt.

 

Vad kan man göra för att förbättra likviditeten?

Nedan har vi sammanställt fyra enkla tips på vad du kan göra för att undvika likviditetsproblem och hur du skapar en plan för fortsatt bra likviditet:

 1. Var snabb med att skicka ut företagets fakturor

Det viktigaste är att få betalt så snabbt det går för levererad vara eller tjänst.

 1. Följ upp med personliga samtal vid sena betalningar

Var noga med att följa upp med personliga samtal till den/de som inte betalar sina fakturor i tid.

 1. Skicka första påminnelsen snabbare

Korta ner tiden från förfallen faktura till att du skickar den första påminnelsen.

 1. Sälj dina fakturor och få betalt direkt

Låt någon annan hjälpa dig med påminnelser och inkassohanteringen av dina pengar.

Kontakta oss för rådgivning gällande vad du kan göra åt företagets likviditetsproblem och hur du kan säkra en god likviditet.

Likviditetsbudget – ett verktyg för planering av pengar som kommer in och går ut

Det är viktigt att prognostisera företagets kassaflöde för att undvika likviditetsproblem, oberoende av om företaget går med vinst eller inte. Detta gör du med hjälp av en likviditetsbudget som ger dig ökad medvetenhet om hur mycket pengar som faktiskt finns tillgängliga för att betala dina egna skulder.

Ser du, efter att du har upprättat en likviditetsbudget, att du behöver stärka din egen kassa med mer pengar kan du då välja att sälja dina fakturor till oss på Prioritet Finans. På så sätt kan du stärka likviditeten redan samma dag och således undvika likviditetsproblem.

Kom ihåg att ta med de kortfristiga skulderna, likväl som de långsiktiga, när du upprättar din likviditetsbudget. Bolla den därefter med din revisor eller våra rådgivare, så hjälps vi åt att hitta den rätta lösningen för dig.

 • Intäkter kan exempelvis innefatta: nya lån, erhållna bidrag, betalningar från kunder, moms att återfå och andra återbetalningar av skatter.

 • Utgifter kan exempelvis innefatta: moms, leverantörsbetalningar, nya investeringar, räntor/ amorteringar, löner, skatter och sociala avgifter,

Vad bör man göra när företaget har likviditetsproblem?

Att betala sina skulder i tid är alltid viktigt i alla former av relationer, där likviditet också är en nyckel till många företags expansion och fortsatta framgång.

Just detta är något många företagare är stressade över – och ofta helt i onödan. Med factoring är det möjligt att få ordning på din likviditet redan samma dag som du tar kontakt med oss på Prioritet Finans. Låt oss berätta mer.

Så kan factoring vara lösningen på dina likviditetsproblem

Factoring är ett samlingsbegrepp för tjänsterna fakturabelåning eller fakturaköp. Genom båda tjänsterna kan du få betalt för dina fakturor redan samma dag som du skickar in dem till oss. Du förbättrar likviditeten på ett snabbt och säkert sätt, helt enkelt.

Med factoring får du och ditt företag alltid pengarna direkt där vi på Prioritet Finans tar kreditrisken och vårdar dina kundrelationer med egna finansiella muskler. Oberoende av tuffa tider eller bankkriser, har vi alltid pengar att bistå med.

Ta dig ur dina likviditetsproblem, så att du och dina medarbetare kan lägga fokus och energi på rätt saker istället. Vi finns här för dig och ditt företag.

Stockholm

Besöksadress

Arenavägen 39

08-652 44 40

Prioritet Finans AB

Box 7015

121 07 Stockholm-Globen

Göteborg

Besöksadress

Mölndalsvägen 91

031-708 95 00

Prioritet Finans AB

412 90 Göteborg

Sundsvall

Besöksadress

Sörviks Herrgård

060-400 94

Kontakta mig

Fyll i dina uppgifter och skicka in formuläret nedan så kontaktar vi dig så snabbt vi kan.


  Agree to policies

  Genom att välja detta godkänner du behandligen av dina personuppgifter samt dataskyddspolicyn.

  Vanliga frågor om likviditetsproblem

  Likviditet betyder och visar företagets aktuella förmågan att betala skulder med kort varsel. Likviditet kan också vara hur snabbt företaget förmår att omvandla tillgångar till likvida medel. Enkelt beskrivet, är likviditet alltså ett mått på ett företags kortsiktiga betalningsförmåga.

  Likviditetsbrist innebär att företaget inte har tillräckligt med pengar att betala sina utgifter med. Att ett företag har brist på likviditet behöver nödvändigtvis inte bero på att företaget går med förlust, utan kan istället innebära att kapitalet har blivit uppbundet i andra tillgångar än pengar.

  God likviditet innebär att du har likvida medel på banken redo och tillgängliga att betala dina räkningar och uppgjorda affärer med. God likviditet gör så att du kan göra affärer snabbt och där och då tillfället ges. Att du har bra likviditet innebär att du som företagare skapar ett vinnande lugn för dig och ditt företag. Likvida medel skapar nya möjligheter och tillfällen. Det gör också att du reducerar antalet stressmoment och kan fakturera pågående arbeten i rätt ti

  Likviditetsbudget är ett budgeterat kassakonto. Likviditetsbudget är en uppställning över hur mycket kontanter som finns i ditt företags kassa vid periodens början, plus budgeterade inbetalningar minus budgeterade utbetalningar vilket ger den budgeterade kassabehållningen vid periodens slut. Likviditeten är en färskvara och är i vissa lägen viktigare att hålla koll på än många andra saker. För att undvika dålig likviditet och se ditt kapital behov i tid. Företaget hämmas alltid av att ha dålig likviditet. Det är alltid viktigt att själv betala företagets skulder och ingångna affärer.

  I din likviditetsbudget ska du ställa upp de kommande in- och utbetalningarna som finns enligt följande: Likvida medel (pengar på banken) + Inbetalningar – Utbetalningar = Likvida medel. I likviditetsbudgeten ingår poster som: egen insats (lån från aktieägare), nya lån, amorteringar, in- och utbetalning av moms, poster som inte påverkar resultatbudgeten.