Redovisning av moms i deklarationen 2024

Redovisning av moms i deklarationen 2024

Momspliktiga företag ska redovisa moms i sin momsdeklaration. Momsdeklarationen lämnas vanligtvis in kvartalsvis, men det finns möjlighet att ansöka om månatlig eller årsvis redovisning.

För att redovisa moms i deklarationen 2024 behöver du:

Samla ihop alla verifikationer som rör din momsredovisning under den aktuella perioden. Det kan till exempel vara fakturor, kvitton och bankutdrag.

Beräkna den ingående momsen och den utgående momsen. Den ingående momsen är den moms du har betalat på inköp av varor och tjänster. Den utgående momsen är den moms du har lagt på dina försäljningar.

Fyll i momsdeklarationen. Du kan göra detta digitalt via Skatteverkets e-tjänst eller på en pappersblankett.

Betala in momsen senast den sista dagen i den månad som följer efter redovisningsperioden.

Här är några tips för att underlätta din momsredovisning:

• Använd ett bokföringsprogram för att hålla koll på din ekonomi och momsredovisning.

• Spara alla verifikationer i minst fem år.

• Läs på om momsreglerna på Skatteverkets webbplats.

• Kontakta Skatteverket om du har frågor eller behöver hjälp.

Viktiga datum att ha koll på:

  • 12:e i den andra månaden efter redovisningsperioden: Sista dagen att lämna in momsdeklaration och betala in moms för de flesta företag.

17:e augusti: Sista dagen att lämna in momsdeklaration och betala in moms för företag som har redovisningsperiod juli-september.

15 februari: Sista dagen att lämna in årsbokslut och momsdeklaration för företag som har kalenderår som räkenskapsår.

Om Prioritet Finans 

Vi på Prioritet Finans finns alltid tillgängliga för dig. Tillsammans hittar vi den bästa lösningen för just dig och ditt företag. Vi värnar också om dina kundrelationer, vilket innebär att du kan känna dig trygg med att dina kunder är lika viktiga för oss som för dig. Med marknadens mest effektiva process vid fakturaköp ser vi helt enkelt till att du får betalt för dina fakturor.

Vi fixar pengarna, du lönsamheten 

Vi är ingen bank, men vi har ett eget starkt kapital och vi köper fakturor varje år för cirka 14 miljarder. Oavsett tuffare tider, kommer vi alltid ha kapital redo för ditt företag. Vi jobbar nära din verksamhet och är tillgängliga att snabbt hantera vårt gemensamma intresse – din likviditet.