Flera nyheter
Tips för framgångsrikt företagande del 5

Tips för framgångsrikt företagande del 5

Fånga affärsmöjligheter i farten

Du och kompanjonerna driver ett byggföretag. Det går bra för er. Ni är igång på tre stora jobb, där alla medarbetare är engagerade i princip dag som natt. Ett litet gnissel i maskineriet är dock fakturornas förfallodagar som löpande påverkar vad som finns i kassan. Ibland är det nästan ebb.

Plötsligt får ni en förfrågan om att omedelbart sätta igång med ett nytt byggprojekt. Ni jublar, det är perfekt för er och lönsamheten kommer bli strålande bra. Det finns bara ett dilemma, ni behöver köpa in varor och nyanställa. Er nuvarande kassa räcker inte och utestående fakturor ligger långt fram i tiden. Ni går till banken som vill ha hängslen och livrem till sista kronan. Något ni mitt i framgångsexpansionen inte har. Ni tvingas tacka nej till projektet.

Ovanstående är ingen saga. Tvärtom är det något som inträffar dagligen oavsett bransch. Det räcker att du som inte är i byggbranschen tänker till lite grand över vad som skulle hända hos dig vid en plötslig och stor förfrågan om ny order. Skulle du snabbt kunna svara, ja?

Jag har för många år sedan varit i den situation som beskrivs men den gången hade bankerna en annan roll. Då räckte det med att jag lyfte luren till min bankman och vips var pengarna på kontot. Så är det inte längre. Men jag minns nyttan av att alltid ha tillgång till pengar i kassan. En god likviditet ger dig chansen att alltid kunna ta en affärsmöjlighet oavsett när den dyker upp.

Vi fixar likviditeten, du lönsamheten!

Nils Wiberg, vd Prioritet Finans