Varför factoring

Varför använda factoring?

Genom att använda någon form av factoring kan du arbeta mer effektivt med ditt företag. Det finns olika typer av factoring och vilket alternativ som passar bäst för ditt företag beror på dina behov och mål. Factoring kan skapa möjligheten att ge ditt företag mer balanserad likviditet, ökad tillväxt och trygghet. Låt oss berätta mer vilka olika typer av factoring som finns, vad de innebär och när det är ett bra alternativ.

Därför väljer våra kunder oss på Prioritet Finans

Pengar direkt

Sälj eller belåna dina fakturor till oss och få betalt samma dag. Vi köper över 98% av alla fakturor.

Vi tar kreditrisken

Vi minimerar din risk att du ska förlora pengar om din kund går i konkurs. Vi sköter all administration så att du spar tid.

Vårdar dina kundrelationer

Utan telefonköer bemöter vi dina kunder som om de vore våra egna.

Egna finansiella muskler

Vi är inte en bank, därför kan vi ge långsiktiga löften.

Fakturaköp – våra rådgivare

Våra rådgivare är erfarna, kompetenta och finns alltid tillgängliga att hjälpa dig. Genom att låta oss sköta administrationen och hanteringen av fakturorna kan du känna dig trygg. Sälj fakturan och låt oss på Prioritet Finans hjälpa dig att förenkla tillvaron, så att du kan fokusera på rätt saker.

Vill du ha mer information om att sälja fakturor, är du alltid varmt välkommen att kontakta någon av våra rådgivare som hjälper dig.

Jonas Lundh

Jonas Lundh

Finansiell rådgivare

Skicka e-post

0708289377

Linkedin

Väst

Svenska & Engelska

Bernt Wallström

Bernt Wallström

Finansiell rådgivare

Skicka e-post

0702240724

Linkedin

Norr

Svenska & Engelska

Elias Aldrin

Elias Aldrin

Finansiell rådgivare

Skicka e-post

0730354555

Linkedin

Öst

Svenska & Engelska

Annika Hedman

Annika Hedman

Finansiell rådgivare

Skicka e-post

0708116167

Linkedin

Öst

Svenska, engelska, serbiska & kroatiska

Olle Hellman

Olle Hellman

Finansiell rådgivare

Skicka e-post

0702381678

Linkedin

Väst

Svenska & Engelska

Stefan Jonsson

Stefan Jonsson

Finansiell rådgivare

Skicka e-post

0708123500

Linkedin

Öst

Svenska & Engelska

Carry Takki

Carry Takki

Finansiell rådgivare

Skicka e-post

0708139505

Linkedin

Väst

Svenska & Engelska

Jessica Kemppainen

Jessica Kemppainen

Finansiell rådgivare

Skicka e-post

0761284820

Linkedin

Öst

Svenska & Engelska

Fakturaköp – från faktura till pengarna på kontot

1. Skicka din faktura

Du skickar din originalfaktura till oss

2. Kontroll

Vi gör en kontroll av fakturamottagaren

3. Vi köper din faktura

Fakturan når din kund samma dag

4. Pengarna på kontot

Du får betalt direkt och din kund betalar oss enligt dina betalningsvillkor

I denna text hittar du:

 • Varför använda factoring?
 • Därför används factoring

 • Hur ska jag använda factoring?

 • Vilka är fördelarna med factoring?

 • Vad innebär begreppet factoring?

 • Om factoring med regress och factoring utan regress

 • Fler vanliga frågor och svar om factoring

Därför används factoring

Factoring kan användas som ett alternativ för ditt företag istället för att ansöka om en checkkredit, ett banklån eller någon annan form av kreditfinansiering.

Meningen är att factoring ska användas som ett verktyg för dig som behöver snabb och effektiv tillgång till kontanta medel till företaget. I synnerhet för nystartade företag kan det vara ett viktigt hjälpmedel för att få en kickstart och snabbt skapa stabil likviditet.

Driver du ett större företag, och inte är lika beroende av snabba betalningar, kan det vara tidsbesparande med factoring. Du kan istället lägga tiden på att expandera, samtidigt som vi stöttar dig till stabil likviditet och säkerhet i tuffa tider.

arbeta effektivare med factoring

Hur ska jag använda factoring?

Alla företag har utgifter under kredittiden och behöver stabila likvida medel. Då är factoring ett smidigt och enkelt sätt som gör det möjligt för små och stora företag.

Vilken betydelse har factoring i finansieringssammanhang?

Factoring för småföretagare

Som småföretagare behöver man ofta kontanta medel i början, speciellt inom branscher med långa projektcyklar. Då kan factoring hjälpa dig på traven, så att du klarar dig igenom tuffare perioder.

Du säljer eller belånar och får betalt samma dag, i alla fall om du väljer oss på Prioritet Finans. Factoringbolaget tar hand om all administration när kunden har betalat, och skulden är återbetald. Du kan istället lägga tiden på att bygga en stabil grund och likviditet, så att ditt företag kan växa sig större och starkare.

Factoring för större företag

Driver du ett större företag kan factoring användas för att företaget ska kunna expandera eller starta fler projekt för att öka tillväxten. Du kan enklare stabilisera företagets likvida medel med factoring, eftersom du alltid kommer veta när pengarna inkasseras. Det möjliggör i sin tur fler långsiktiga planer och förändringar för att maximera ditt företags tillväxt.

Ökad konkurrenskraft

Du kan erbjuda kunder längre kredittider, vilket gör ditt företag mer konkurrenskraftigt och kan sticka ut på marknaden, samtidigt som du skapar en balanserad likviditet i ditt företag.

Den normala kredittiden är 30 dagar, men kan även vara längre beroende på vilken bransch du verkar inom. Oftast måste du betala leverantören innan du får betalt av din kund, vilket lämnar dig med dubbla utgifter.

Genom att sälja eller belåna dina fakturor till ett factoringbolag frigör du pengarna direkt och kan betala dina leverantörer, samt löner till anställda, snabbare. Du behöver inte längre anpassa dig efter kredittiden. Vi vill att ditt företag ska gynnas av factoring, så att du kan påbörja nya projekt tidigare och stå som en stark och stadig aktör i din bransch.

Vilka är fördelarna med factoring?

 • Säkerhet – skulle din kund inte betala fakturan, kan vi som factoringbolag backa upp med egna kontanta medel till företaget.

 • Maximera affärsutvecklingen – genom att alltid veta vilka ekonomiska tillgångar ditt företag har.

 • Spara tid – genom att överlåta dina fakturor till ett factoringbolag, sparar du administrativ tid.

 • Minska väntetiden – du behöver inte utvänta kredittiden, utan kan få betalt samma dag när du väljer att sälja eller belåna dina fakturor.

 • På dina villkor – sälj eller belåna dina fakturor på det sätt som funkar bäst för dig och ditt företag.

Vad innebär begreppet factoring?

I Sverige används främst tre olika typer av factoring som alla tjänar samma syfte. Viktigast att bestämma är om du ska sälja dina fakturor med eller utan regress. Vilken typ av factoring som är bäst för dig beror ofta på bransch och kundbas.

Om factoring med regress och factoring utan regress

Factoring utan regress

Factoring utan regress är den vanligaste formen av factoring och kallas för fakturaköp. Fakturaköp innebär att företaget säljer sina fakturor till ett finansbolag, inklusive kreditrisken.

Väljer du att sälja dina fakturor utan regress, innebär det att factoringbolaget tar över risken för all form av utebliven betalning. Factoring utan regress betyder med andra ord att factoringföretaget tar hela kreditrisken. Du behöver inte oroa dig över att betala tillbaka om din kund skulle gå i konkurs eller om fakturan inte betalas innan förfallodagen.

Factoring med regress

Factoring med regress är en form av factoring som också kallas för fakturabelåning och innebär att företaget belånar sina fakturor, vilket du kan läsa mer om nedan.

I denna tjänst tar factoringbolaget inte över kreditrisken. Skulle en kund inte betala efter förfallodagen är det alltså du som är ansvarig för att betala fakturan. De främsta fördelarna med factoring med regress är att du får tillgång till pengarna snabbare och kommer kunna sälja eller belåna fler fakturor.

Fakturabelåning

En annan typ av factoringtjänst är fakturabelåning som innebär att ett företag intecknar sina fakturor hos factoringföretaget som en säkerhet för utbetalning. Inteckningen brukar ligga på mellan 70 och 90 procent av fakturabeloppet, där fakturan fungerar som en form av pant för lånet. Vid fakturabelåning tar factoringföretaget alltså inte på sig kreditrisken. När kunden väl betalar fakturan sköter factoringföretaget all administration och panten löses ut.

Genom fakturabelåning kan du frigöra pengar mer omgående och effektivt. Om du väljer att göra en fakturabelåning genom oss som factoringbolag kommer vi ansvara för hela fakturahanteringen. Du kan låna utan att behöva gå till banken eller sköta någon form av relaterad administration.

Fler vanliga frågor och svar om factoring

Factoring kan hjälpa ditt företag att nå likvid balans och ökad tillväxt i ditt företag genom att få in pengarna på en mer regelbunden basis. Det öppnar för fler möjligheter som annars hade varit svåra om du behöver vänta ut kredittiden varje månad från varje kund. Med factoring kan du istället använda pengarna från dina fakturor direkt och starta nya projekt, utveckla affärerna och fördela mer organiserat.

Factoring innebär att ett företag säljer eller belånar sina fakturor hos ett factoringbolag eller en bank. Läs mer omfattande om vad factoring är: ”Vad är factoring?”.

Företag säljer eller belånar pengar från fakturor av ett arbete du har utfört för en kund som rättfärdigt ska betala dig. Factoring gör det möjligt för dig att få betalt utan att behöva vänta på att kunden ska betala.

Nej. Du bestämmer själv hur många och vilka av dina fakturor du vill sälja eller belåna. Kontakta våra rådgivare för att få personlig service gällande vad som skulle passa dig och ditt företag bäst.

Man kan välja att sälja fakturor eller belåna sina fakturor. Om du vill sälja fakturor, innebär det att factoringbolaget gör ett fakturaköp. Du kan välja att sälja med eller utan regress. Regress betyder enkelt beskrivet att du säljer med eller utan kreditrisken. Väljer du att belåna dina fakturor, innebär det att ditt företag intecknar mellan 70 och 90 procent av fakturabeloppet och tar ut pengarna från factoringbolaget.