Flera nyheter
Viktiga datum för din inkomstdeklaration 2023

Viktiga datum för din inkomstdeklaration 2023

Inkomstdeklarationen har du säkert lämnat som privatperson tidigare, men detta gör man även som företagare vare sig man har en enskild firma, aktiebolag, ekonomisk eller ideell förening, stiftelse eller handelsbolag. Detta för att Skatteverket ska få ett underlag för hur mycket skatt du ska betala in.
Nedan har vi på Prioritet Finans listat alla viktiga datum under 2023 när det gäller inkomstdeklarationen för dig som företagare.

Vilken deklaration ska jag som företagare lämna in?

Hur och när du ska lämna in företagets deklaration beror på vilken företagstyp du har. För dig med enskild firma räknas du inte som en juridisk person på samma sätt som ett aktiebolag gör, utan du lämnar då in deklarationen i samband med din privata deklaration.

Inkomstdeklaration 1: Enskild firma

Inkomstdeklaration 2: Aktiebolag och ekonomisk förening

Inkomstdeklaration 3: Stiftelse eller ideell förening

Inkomstdeklaration 4: Handelsbolag

Viktiga datum för ditt företags inkomstdeklaration 2023

 • 6 februari: Skatteverkets e-tjänster öppnas för inkomstdeklaration 2 (aktiebolag och ekonomisk förening)
 • 13 februari: Sista dagen för att göra en extra inbetalning för att undvika kostnadsränta om du har kvarskatt som överstiger 30.000 kr. 
 • 2-7 mars: Du med enskild firma får din deklaration till din digitala brevlåda. Saknar du en digital brevlåda idag? Läs om hur du skaffar en här. Sista dagen för att skaffa digital brevlåda är 24 februari.
 • 14 mars: Inkomstdeklaration 1 i Skatteverkets e-tjänster. Har du en enskild firma, är delägare i fåmansbolag eller i handelsbolag? Då ska du fylla i bilagor i e-tjänsten (NE, N3A eller K10).
 • 15 mars – 15 april: Mellan de här datumen kommer inkomstdeklarationen till dig som har enskild firma men inte har digital brevlåda.
 • 30 mars: Deklarera digitalt senaste den 30 mars utan att ändra eller lägga till något, så får du skatteåterbäring 5-8 april.
 • 5-8 april: Eventuell skatteåterbäring till dig som lämnade in deklarationen tidigt.
 • 2 maj: Sista dagen för dig som privatperson att skicka in din privata inkomstdeklaration om du inte begärt anstånd.
 • 4-7 juni: Eventuell skatteåterbäring utbetalas. Gäller om du deklarerar på papper eller digitalt innan den 2 maj.
 • 15 juni: Sista dag för deklaration för dig som fått hjälp med deklarationen av en redovisningsbyrå. Begär då byråanstånd och lämna in deklarationen senast detta datum. Du får då din skatteåterbäring i augusti istället för i juni.
 • 1 juli: Sista dagen för dig som lämnar in inkomstdeklaration 2 på papper.
 • 1 augusti: Sista dagen för inkomstdeklarationer 2 och 3 som görs via e-tjänsterna hos Skatteverket.
 • Augusti: Besked om kvarskatt får slutskattebesked samt besked om anstånd får ditt slutskattebesked under augusti månad.
 • 14 november: Om du fick ditt slutskattebesked i augusti så ska du betala in din kvarskatt senast detta datum.
 • 15 december: Slutskattebeskedet ska ha kommit från Skatteverket.

När kommer skatten 2023?

Om du är tidig med din deklaration och godkänner den digitalt och utan ändringar senaste den 30 mars så får du skatteåterbäringen i början av april. Nästa utbetalning sker i början av juni.

Om Prioritet Finans 

Vi på Prioritet Finans finns alltid tillgängliga för dig. Tillsammans hittar vi den bästa lösningen för just dig och ditt företag. Vi värnar också om dina kundrelationer, vilket innebär att du kan känna dig trygg med att dina kunder är lika viktiga för oss som för dig. Med marknadens mest effektiva process vid fakturaköp ser vi helt enkelt till att du får betalt för dina fakturor.

Vi fixar pengarna, du lönsamheten 

Vi är ingen bank, men vi har ett eget starkt kapital och vi köper fakturor varje år för cirka 14 miljarder. Oavsett tuffare tider, kommer vi alltid ha kapital redo för ditt företag. Vi jobbar nära din verksamhet och är tillgängliga att snabbt hantera vårt gemensamma intresse – din likviditet.