Hur fungerar factoring

Hur fungerar factoring?

Factoring innebär att du säljer eller belånar en faktura som ett alternativ till traditionella företagslån. Tjänsten fungerar som ett verktyg för att nå balanserad likviditet. Som factoringbolag är vår uppgift att hjälpa dig att välja den factoringtjänst som blir mest fördelaktig och kostnadseffektiv för ditt företag. Låt oss berätta mer hur factoring fungerar.

Därför väljer våra kunder oss på Prioritet Finans

Pengar på kontot direkt

Sälj eller belåna dina fakturor till oss och få betalt samma dag. Vi köper över 99% av alla fakturor.

Vi tar kreditrisken

Vi minimerar din risk att du ska förlora pengar om din kund går i konkurs. Vi sköter all administration så att du spar tid.

Vi köper 99% av alla fakturor

Säljer du dina fakturor på morgonen har du dessutom pengarna på kontot samma dag.

Egna finansiella muskler

Vi är en bankoberoende finansiell partner med en stark kassa.

Fakturaköp – från faktura till pengarna på kontot

1. Skicka din faktura

Du skickar din originalfaktura till oss

2. Kontroll

Vi gör en kontroll av fakturamottagaren

3. Vi köper din faktura

Fakturan når din kund samma dag

4. Pengarna på kontot

Du får betalt direkt och din kund betalar oss enligt dina betalningsvillkor

Fakturaköp – våra rådgivare

Våra rådgivare är erfarna, kompetenta och finns alltid tillgängliga att hjälpa dig. Genom att låta oss sköta administrationen och hanteringen av fakturorna kan du känna dig trygg. Sälj fakturan och låt oss på Prioritet Finans hjälpa dig att förenkla tillvaron, så att du kan fokusera på rätt saker.

Vill du ha mer information om att sälja fakturor, är du alltid varmt välkommen att kontakta någon av våra rådgivare som hjälper dig.

Olle Hellman

Olle Hellman

Finansiell rådgivare

Skicka e-post

0702381678

Linkedin

Väst

Svenska & Engelska

Stefan Jonsson

Stefan Jonsson

Finansiell rådgivare

Skicka e-post

0708123500

Linkedin

Öst

Svenska & Engelska

Carry Takki

Carry Takki

Finansiell rådgivare

Skicka e-post

0708139505

Linkedin

Väst

Svenska & Engelska

Jessica Kemppainen

Jessica Kemppainen

Finansiell rådgivare

Skicka e-post

0761284820

Linkedin

Öst

Svenska & Engelska

Bernt Wallström

Bernt Wallström

Finansiell rådgivare

Skicka e-post

0702240724

Linkedin

Norr

Svenska & Engelska

I denna text hittar du:

  • Hur fungerar factoring?

  • Vad går factoring ut på?

  • Vad är poängen med factoring?

  • Hur börjar jag med factoring?

  • Att tänka på när du väljer factoringbolag

  • Fler vanliga frågor och svar om factoring

Vad går factoring ut på?

Det finns olika typer av factoring som alla går ut på att du överlämnar dina fakturor till ett factoringbolag eller en bank. Du säljer eller belånar dina fakturor genom fakturaköp eller fakturabelåning, varpå båda syftar till att få kontroll över när ditt företag får in kontanta medel, samt spara dyrbar tid genom att slippa administrationen med fakturahanteringen.

Factoring med ett factoringbolag ger större flexibilitet än med en bank och du kan få betalt samma dag som du skickar iväg fakturan, samt slipper vänta ut kredittiden. Du väljer vilken eller vilka av dina fakturor du vill sälja eller belåna. Factoringbolaget kommer tillsammans med dig överens om en procent av fakturabeloppet som avgift för att de tar över din kundfordran.

Därefter sköter factoringbolaget all administration i relation till fakturan. Utbetalning sker i regel inom ett par dagar, eller samma dag om du väljer Prioritet Finans, och när kunden betalar hanterar de kontakten och betalningen.

Vad är poängen med factoring?

Poängen med factoring är att ditt företag ska kunna ha snabb och smidig tillgång till kontanta medel. Detta för att du ska kunna växa och använda dina likvida medel på ett mer hållbart sätt.

Du och ditt factoringbolag ska fungera som samarbetspartners. För att ditt företag ska växa och bli mer konkurrenskraftigt är det viktigt att du väljer ett factoringbolag som erbjuder tydlig och transparent kommunikation. Viktigt är också att du känner dig trygg och säker med ditt val av factoringbolag. Se därför till att de värderar dina kunder som sina egna och förstår vikten av starka kundrelationer.

factoring förenklar för ditt företag

Hur börjar jag med factoring?

Att börja använda factoring är en smidig process. Du tar kontakt med det factoringbolaget som du vill belåna eller sälja dina fakturor till. Factoringbolaget tar en överenskommen procentandel och en eventuell startavgift som betalning för den tjänsten du väljer.

Väljer du oss på Prioritet Finans, tecknar du tillsammans med en rådgivare ett avtal och får tillgång till pengarna från fakturan redan samma dag. Snabbt och enkelt.

Vad factoring innebär med Prioritet Finans – steg för steg

Med Prioritet Finans som factoringbolag kan du förvänta dig personlig och professionell hantering genom hela processen. Nedan förklarar vi hur vi jobbar, steg för steg:

1. Skriva avtal och skapa relation

Inledningsvis tar vi tillammans fram ett avtal som passar bäst för dig och ditt företag. Vill du sälja en faktura, kommer vi överens om hur många procent av fakturabeloppet vi tar som avgift. Vill du göra en fakturabelåning bestämmer vi hur mycket du kommer kunna belåna på den fakturan.

2. Överlämna fakturan

När du har bestämt vilka fakturor och vilken factoringtjänst som passar dig bäst, skickar du fakturorna till oss via e-post och vi tar över ärendet.

3. Du får pengarna direkt

Du får betalt inom några timmar till ditt företagskonto och behöver inte vänta på någon kredittid.

4. Vi skickar fakturan till kunden

Nu sköter vi all administration av fakturahanteringen. Tänk på att det tydligt ska framgå på fakturan att ditt företag har överlåtit fakturan till Prioritet Finans, tillsammans med det nya bankgironumret och att det är vi som är den nya mottagaren.

5. Kunden betalar

När kunden betalar sin faktura efter ett visst antal dagar, tar vi emot betalningen och sköter all administration och du blir skuldfri från den fakturan.

tänka på innan välja factoringbolag

Att tänka på när du väljer factoringbolag

Innan du tecknar avtal med ett factoringbolag vill vi understryka att det finns vissa skillnader mellan olika factoringbolag, även fast vi i grunden erbjuder samma tjänster.

Till och börja med, ska du se över de juridiska och kommersiella villkoren hos det factoringbolaget du tänker på och jämföra med några andra, för att se om det finns säkrare alternativ. Nedan har vi sammanställt några viktiga saker att tänka på.

Hur snabbt kan utbetalningen av såld eller belånad faktura ske?

Om du är i behov av kontanta medel så fort som möjligt efter att du har sålt eller belånat en faktura, är det viktigt att kolla upp hur snabb utbetalning de kan erbjuda. Detta kan skifta mycket mellan olika factoringbolag. Fördelaktigt är att välja ett factoringbolag som kan erbjuda utbetalning samma dag som affären går igenom om detta är viktigt för dig.

Hur mycket kostar factoring?

Factoringbolaget tar en bestämd procent av fakturabeloppet som avgift för sina tjänster, vilken brukar ligga på 2-5 procent och vissa bolag tar även en startavgift. Beroende på hur resten av avtalet ser ut och tidigare recensioner, kan det vara värt att välja ett factoringbolag med startavgift eller högre procentsats.

Hur ser kundbemötandet ut?

Kundrelationer är avgörande för alla företag. Därför är det viktigt att du väljer ett factoringbolag som värdesätter dina kunder lika högt som du själv. Du ska känna att du kan lita på att factoringbolaget kommer bemöta dina kunder på ett professionellt och serviceinriktat sätt, så att ditt företag bygger trygga och stabila kundrelationer.

Fler vanliga frågor och svar om factoring

Factoring kan hjälpa ditt företag att nå likvid balans och ökad tillväxt i ditt företag genom att få in pengarna på en mer regelbunden basis. Det öppnar för fler möjligheter som annars hade varit svåra om du behöver vänta ut kredittiden varje månad från varje kund. Med factoring kan du istället använda pengarna från dina fakturor direkt och starta nya projekt, utveckla affärerna och fördela mer organiserat.

Factoring innebär att ett företag säljer eller belånar sina fakturor hos ett factoringbolag eller en bank. Läs mer omfattande om vad factoring är: “Vad är factoring?”.

Företag säljer eller belånar pengar från fakturor av ett arbete du har utfört för en kund som rättfärdigt ska betala dig. Factoring gör det möjligt för dig att få betalt utan att behöva vänta på att kunden ska betala.

Nej. Du bestämmer själv hur många och vilka av dina fakturor du vill sälja eller belåna. Kontakta våra rådgivare för att få personlig service gällande vad som skulle passa dig och ditt företag bäst.

Man kan välja att sälja fakturor eller belåna sina fakturor. Om du vill sälja fakturor, innebär det att factoringbolaget gör ett fakturaköp. Du kan välja att sälja med eller utan regress. Regress betyder enkelt beskrivet att du säljer med eller utan kreditrisken. Väljer du att belåna dina fakturor, innebär det att ditt företag intecknar mellan 70 och 90 procent av fakturabeloppet och tar ut pengarna från factoringbolaget.