Vad är factoring

Vad är factoring

Factoring innebär att du belånar eller säljer ditt företags fakturakrediter till ett finansbolag eller en bank, i syfte att snabbare få tillgång till kontanta medel och slippa vänta på kredittiderna. Låt oss gå igenom vad factoring innebär, hur det kan bli en tillgång för ditt företag och vad som passar bäst för just dig.

Därför väljer våra kunder oss på Prioritet Finans

Pengar direkt

Sälj eller belåna dina fakturor till oss och få betalt samma dag. Vi köper över 98% av alla fakturor.

Vi tar kreditrisken

Vi minimerar din risk att du ska förlora pengar om din kund går i konkurs. Vi sköter all administration så att du spar tid.

Vårdar dina kundrelationer

Utan telefonköer bemöter vi dina kunder som om de vore våra egna.

Egna finansiella muskler

Vi är inte en bank, därför kan vi ge långsiktiga löften.

Fakturaköp – våra rådgivare

Våra rådgivare är erfarna, kompetenta och finns alltid tillgängliga att hjälpa dig. Genom att låta oss sköta administrationen och hanteringen av fakturorna kan du känna dig trygg. Sälj fakturan och låt oss på Prioritet Finans hjälpa dig att förenkla tillvaron, så att du kan fokusera på rätt saker.

Vill du ha mer information om att sälja fakturor, är du alltid varmt välkommen att kontakta någon av våra rådgivare som hjälper dig.

Jonas Lundh

Jonas Lundh

Finansiell rådgivare

Skicka e-post

0708289377

Linkedin

Väst

Svenska & Engelska

Bernt Wallström

Bernt Wallström

Finansiell rådgivare

Skicka e-post

0702240724

Linkedin

Norr

Svenska & Engelska

Elias Aldrin

Elias Aldrin

Finansiell rådgivare

Skicka e-post

0730354555

Linkedin

Öst

Svenska & Engelska

Annika Hedman

Annika Hedman

Finansiell rådgivare

Skicka e-post

0708116167

Linkedin

Öst

Svenska, engelska, serbiska & kroatiska

Olle Hellman

Olle Hellman

Finansiell rådgivare

Skicka e-post

0702381678

Linkedin

Väst

Svenska & Engelska

Stefan Jonsson

Stefan Jonsson

Finansiell rådgivare

Skicka e-post

0708123500

Linkedin

Öst

Svenska & Engelska

Carry Takki

Carry Takki

Finansiell rådgivare

Skicka e-post

0708139505

Linkedin

Väst

Svenska & Engelska

Jessica Kemppainen

Jessica Kemppainen

Finansiell rådgivare

Skicka e-post

0761284820

Linkedin

Öst

Svenska & Engelska

Fakturaköp – från faktura till pengarna på kontot

1. Skicka din faktura

Du skickar din originalfaktura till oss

2. Kontroll

Vi gör en kontroll av fakturamottagaren

3. Vi köper din faktura

Fakturan når din kund samma dag

4. Pengarna på kontot

Du får betalt direkt och din kund betalar oss enligt dina betalningsvillkor

I denna text hittar du:

Allt om factoring

I denna text hittar du:

 • Vad är factoring?
 • Varför factoring?
 • Vad betyder begreppet factoring?
 • Skillnaden på – fakturaköp med regress, fakturaköp utan regress och fakturabelåning
 • Därför väljer våra kunder oss som factoringbolag
 • Fördelar med factoring för dig som företagare
 • Fler vanliga frågor och svar om factoring

Varför factoring?

Factoring är en tjänst som innebär att ditt företag säljer eller belånar en eller flera fakturor. Meningen är att factoring ska förbättra ditt företags förmåga att snabbt kunna få tillgång till fakturans summa utan att behöva vänta ut kredittiden.

Kredittiden kan skifta mellan olika branscher, men kan vara betydligt längre för de som jobbar inom projekt, bygg eller entreprenad. Då kan factoring vara till stor nytta för att slippa vänta på att kunden ska betala. Du får möjligheten att välja vilken typ av factoring som passar bäst för just ditt företag.

De tre vanligaste alternativen är:

 • Fakturaköp utan regress
 • Fakturaköp med regress
 • Fakturabelåning

Factoring kan underlätta och främja en mer balanserad likviditet för ditt företag, så att du inte behöver ta ett företagslån. Eftersom du säljer eller belånar fakturor som du kommer få betalda inom en bestämt tid, är risken att inte kunna betala tillbaka lånet mycket liten.

Vad betyder begreppet factoring?

I Sverige används främst tre olika typer av factoring som alla tjänar samma syfte. Viktigast att bestämma är om du ska sälja dina fakturor med eller utan regress. Vilken typ av factoring som är bäst för dig beror på bransch och kundbas.

Vad innebär regress?

Med eller utan regress betyder kortfattat att du väljer om ditt företag ska ha skydd mot att bli återbetalningsskyldig för ett lån eller inte.

Factoring utan regress betyder att factoringbolaget tar över hela fakturan, samt risken för eventuellt utebliven betalning från kunden. Factoring med regress innebär att vi som factoringbolag inte står för kreditrisken om fakturan inte betalas. Om fakturan inte betalas av kunden ska fakturan betalas av ditt företag. Målet är alltid att säkerställa ditt företags likviditet för att nå ökad eller bibehållen lönsamhet.

Factoring med regress

Factoring med regress är en form av factoring som också kallas för fakturabelåning och innebär att ditt företag belånar sina fakturor. I denna tjänst står inte factoringföretaget för kreditrisken. Skulle en kund inte betala efter förfallodagen, är det du som är ansvarig för att betala fakturan. De främsta fördelarna med factoring med regress är att du får tillgång till pengarna snabbare och kommer kunna sälja eller belåna fler fakturor.

Factoring utan regress

Factoring utan regress är den vanligaste formen av factoring och kallas för fakturaköp. Fakturaköp innebär att du säljer ditt företags fakturor till en bank eller ett finansbolag, inklusive kreditrisken.

Väljer du att sälja dina fakturor utan regress, tar factoringföretaget på sig risken för all form av utebliven betalning. Factoring utan regress betyder med andra ord att factoringföretaget tar hela kreditrisken. Du behöver inte oroa dig över att betala tillbaka om din kund skulle gå i konkurs eller om fakturan inte betalas innan förfallodagen.

Fakturabelåning

Fakturabelåning innebär att företaget intecknar sina fakturor hos factoringföretaget som en säkerhet för utbetalning. Inteckningen brukar vara mellan 70 och 90 procent av fakturabeloppet, där fakturan fungerar som en form av pant för lånet. Vid fakturabelåning tar factoringföretaget alltså inte på sig kreditrisken. När kunden väl betalar fakturan tar factoringföretaget hand om all administration och panten löses ut.

Därför väljer våra kunder oss som factoringbolag

 • Vårt mål som factoringbolag är att kunna betala ut pengarna samma dag som ditt företag säljer eller belånar en faktura.
 • Vi förstår vikten med likvida medel och värdet av stabilitet. Därför kan vi ta kreditrisken för att minimera din risk att förlora pengar om din kund går i konkurs.
 • Vi sköter all administration, vilket du sparar dyrbar tid på – oavsett vilken av våra factoringtjänster du väljer.
 • Dina kunder är våra kunder. Vi bemöter dina kunder som om de vore våra egna med toppservice och telefonassistans utan telefonköer.
 • Eftersom vi inte är en bank är vi mer effektiva vad gäller att erbjuda egna pengar för att stötta upp eller låna. Som finansbolag kan vi erbjuda mer flexibilitet och individuell anpassning för vad som passar dina behov bäst.

Fördelar med factoring för dig som företagare

Förbättra likviditeten snabbt och enkelt

Beroende på vilken bransch ditt företag verkar inom, finns olika betalningsvillkor i förhållande till kunden och leverantören. Det innebär att företag måste betala sina leverantörer och löner till sina anställda, innan du får betalt för dina sålda tjänster eller produkter.

Fakturaköp innebär att företag kan frigöra kapital och ta bort den onödiga obalansen på bankkontot. Factoring kan således vara en bra lösning för dig som är i behov av likvida medel, eller om du inte kan eller vill vänta på dina kunders betalning.

Om du väljer att ta hjälp av Prioritet Finans som factoringbolag kan du känna dig trygg i att fakturorna betalas av oss samma dag. Är inte pengarna inkasserade samma dag, betalas de ut absolut senast påföljande bankdag. Detta gäller självklart från och med den dag som du blir kund hos oss och skickar in din första faktura.

Välj själv vilka fakturor du vill ska betalas

Som kund hos oss på Prioritet Finans ingår möjligheten att fritt styra över hur många fakturor du vill att företaget säljer eller belånar. Det kan hända att behovet av pengar in till företaget är större under vissa månader än andra. Då ska vi som factoringbolag göra det enkelt för dig att sälja en större andel av dina fakturor för att möta dina behov. Om du har bättre likviditet under en period kan du dra tillbaka en faktura, lika enkelt som du kan sälja eller belåna fler fakturor om ditt företag går igenom en sämre period.

Överlämna all administration

Om du väljer Prioritet Finans som ditt factoringbolag för att sälja eller belåna dina fakturor, behöver du inte tänka på administrationen. Vi tar hand om all administrativ hantering av dina kundfakturor för att underlätta för dig på bästa sätt. Vi besvarar dina kunders frågor, skickar fakturapåminnelser, bevakar dina betalningar och skulle det behövas skickar vi även inkassokrav. Vi ska fungera som en tillgång och trygghet för dig och ditt företag, där du ska kunna följa alla händelser via ”Mina sidor” för full kontroll över dina ärenden.

Fler vanliga frågor och svar om factoring

Factoring är ett samlingsnamn för tjänsterna fakturaköp med eller utan regress och fakturabelåning. Factoring är när du säljer eller belånar dina fakturor för att snabbt få din betalning. Syftet är att göra det enkelt och säkert för dig att förbättra din likviditet utan att behöva gå till en bank för att låna pengar.

Priset baseras på vilken av våra två factoringtjänster du väljer, fakturabelåning eller fakturaköp – alltid anpassat efter vad som passar dig och ditt företags behov bäst. Läs mer om våra olika priser på ”Vad kostar factoring?” eller ta kontakt med oss för ytterligare information. Våra rådgivare hjälper dig att komma fram till den bästa lösningen

Du väljer själv hur länge du är i behov av våra tjänster. Våra rådgivare kommer finnas med i alla beslut du behöver fatta och ser till att dina behov blir bemötta

Den stora skillnaden mellan fakturabelåning och fakturaköp, är att fakturabelåning innebär att vi som factoringbolag inte tar på oss kreditrisken och fakturaköp innebär att du säljer dina fakturor till en bank eller ett finansbolag, inklusive kreditrisken. Om fakturan inte betalas kommer ditt företag behöva betala inom ett visst antal dagar efter förfallodagen.

Vilket factoringalternativ som är det bästa beror bland annat på vilken bransch du verkar inom och dina kunder. Ta kontakt med våra rådgivare för att få personlig service och guidning till rätt lösning.