Viktiga datum för din inkomstdeklaration 2024

Viktiga datum för din inkomstdeklaration 2024

Inkomstdeklarationen har du säkert lämnat som privatperson tidigare, men detta gör man även som företagare vare sig man har en enskild firma, aktiebolag, ekonomisk eller ideell förening, stiftelse eller handelsbolag. Detta för att Skatteverket ska få ett underlag för hur mycket skatt du ska betala in.
Nedan har vi på Prioritet Finans listat alla viktiga datum under 2024 när det gäller inkomstdeklarationen för dig som privatperson och företagare.

Vilken deklaration ska jag som privatperson och företagare lämna in?

Hur och när du ska lämna in företagets deklaration beror på vilken företagstyp du har. Inkomstdeklarationen är en viktig uppgift som alla medborgare i Sverige måste lämna in varje år. Den används för att Skatteverket ska kunna beräkna hur mycket skatt du ska betala.

De olika typerna av deklarationer är anpassade för olika typer av företag:

Inkomstdeklaration 1: För dig som har en enskild firma, är delägare i ett fåmansbolag eller handelsbolag, eller för privatpersoner som har haft inkomster från lön, pension, sjukpenning, föräldrapenning, bostadsbidrag eller andra ersättningar.

Inkomstdeklaration 2: Aktiebolag och ekonomisk förening

Inkomstdeklaration 3: Stiftelse eller ideell förening

Inkomstdeklaration 4: Handelsbolag

Viktiga datum för ditt företags inkomstdeklaration 2024

 • 5 februari: Skatteverkets e-tjänster öppnas för inkomstdeklaration 2 (aktiebolag och ekonomisk förening).
 • 12 februari: Sista dagen för att göra en extra inbetalning för att undvika kostnadsränta om du har kvarskatt som överstiger 30 000 kronor.
 • 3 mars: Sista dagen att skaffa en digital brevlåda för snabb utbetalning av skatteåterbäringen.
 • 4 mars: Din fastighetsdeklaration för 2024 års särskilda fastighetstaxering ska vara inlämnad senast den här dagen.
 • 4-8 mars: Inkomstdeklarationen skickas ut till dig som har digital brevlåda.
 • 8 mars: Inkomstdeklaration 1 öppnar! Du som privatperson, med enskild firma och/eller delägare i fåmansbolag/handelsbolag kan fylla i dina uppgifter direkt i e-tjänsten hos Skatteverket. Kom ihåg att du som har enskild firma, är delägare i fåmansbolag och/eller handelsbolag även ska fylla i bilagor i e-tjänsten (NE, N3A eller K10).
 • 12 mars: Om du har kvarskatt enligt slutskattebesked som kom i december 2023 så ska den betalas in på ditt skattekonto senast den 12 mars.
 • 15 mars: Sista dagen för aktiebolag och ekonomiska föreningar att lämna in inkomstdeklaration 2 för räkenskapsåret 2023.
 • 3 april: Sista dagen att deklarera om du vill ha pengarna i mitten av april. För detta krävs att du inte har gjort eller skickat in några ändringar.
 • 9-12 april: Skatteverket skickar ut slutskattebesked och betalar ut skatteåterbäring till dig som godkände din deklaration digitalt senast den 3 april, utan att ändra eller lägga till något.
 • 12 april: Skatteåterbäringen betalas ut till dig som saknar digital brevlåda.
 • 15 april: Du som inte har en digital brevlåda får slutskattebeskedet med posten cirka 1-3 veckor senare.
 • 15 mars – 15 april: Deklarationer skickas ut per post till dig som saknar digital brevlåda.
 • 2 maj: Sista dagen för dig som privatperson att skicka in din privata inkomstdeklaration för 2023 om du inte har begärt anstånd. Även sista dagen för aktiebolag och ekonomiska föreningar att lämna in inkomstdeklaration 1 för räkenskapsåret 2023.
 • 3 maj: Sista dagen att betala kvarskatt under 30 000 kronor för att undvika kostnadsränta. Ränta på belopp under 30 000 kronor börjar räknas från och med den 3 maj.
 • 4-7 juni: Eventuell skatteåterbäring utbetalas. Gäller om du deklarerar på papper eller digitalt innan den 2 maj. Har du inte digital brevlåda får du slutskattebeskedet med posten cirka 1-3 veckor senare. Återbäringen betalas ut även till dig senast den 7 juni.
 • 15 juni: De första besluten om fastighetstaxering ut till dig som fastighetsägare och som har digital brevlåda. Saknar du digital brevlåda kommer beslutet med posten i slutet av månaden. Även sista dagen för aktiebolag och ekonomiska föreningar att lämna in inkomstdeklaration 1 för räkenskapsåret 2023 om företaget har ansökt om förlängd deklarationstid.
 • 12 september: Sista dagen att betala kvarskatt.

När kommer skatten 2024?

Om du är tidig med din deklaration och godkänner den digitalt och utan ändringar senaste den 30 mars så får du skatteåterbäringen i början av april. Nästa utbetalning sker i början av juni.

Om Prioritet Finans 

Vi på Prioritet Finans finns alltid tillgängliga för dig. Tillsammans hittar vi den bästa lösningen för just dig och ditt företag. Vi värnar också om dina kundrelationer, vilket innebär att du kan känna dig trygg med att dina kunder är lika viktiga för oss som för dig. Med marknadens mest effektiva process vid fakturaköp ser vi helt enkelt till att du får betalt för dina fakturor.

Vi fixar pengarna, du lönsamheten 

Vi är ingen bank, men vi har ett eget starkt kapital och vi köper fakturor varje år för cirka 14 miljarder. Oavsett tuffare tider, kommer vi alltid ha kapital redo för ditt företag. Vi jobbar nära din verksamhet och är tillgängliga att snabbt hantera vårt gemensamma intresse – din likviditet.